Поне 100 тона лавандулово масло от миналата година залежава в

...
Поне 100 тона лавандулово масло от миналата година залежава в
Коментари Харесай

И лавандуловото ни масло остава непродадено заради ниско качество

Поне 100 тона лавандулово масло от предходната година залежава в складовете, а в това време никой в България не знае кой и колко лавандула създава. Собствениците на лавандулови насаждения се изправят пред същите проблеми по прибиране на тазгодишната годишна продукция сходно на розопроизводителите - ниски изкупни цени и липса на изясненост за разпространение на лавандулата, оповестява БНР.

" Ако допреди 2-3 години се гордеехме, че България държи първо място в света по рандеман на лавандулово масло, изпреварвайки водача Франция, през днешния ден обстановката с производството е следната - безредно, нерегламентирано, нелогично “, споделя пред БНР Гергана Андреева, изпълнителен шеф на Българската асоциация на етеричномаслените култури в парфюмерията и козметиката.

Няма публични данни кой къде сади лавандула у нас. „ Неофициално лавандуловите насаждения са към 180  квадратни километра. В последните три години има извънредно огромен взрив на нови насаждения, големи плантации се сътвориха в Северна България “, добавя Андреева.

В същото време огромна част от непродаденото лавандулово масло е с недобро качество. Около 200 тона лавандулово масло се създава в България.

Подобно и на розите свръхпроизводството на лавандула стартира след няколко положителни години с високи цени, когато всеобщо неспециалисти взеха решение, че лавандулата е източник на бързи облаги, споделят специалистите в сектора.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР