Поморийското солено езеро приюти колонии от екзотично розово фламинго! Новината

...
Поморийското солено езеро приюти колонии от екзотично розово фламинго! Новината
Коментари Харесай

Колонии от розово фламинго удивиха поморийци СНИМКИ

Поморийското солено езеро приюти колонии от екзотично розово фламинго! Новината и фотоси, илюстриращи удивителната панорама, бяха оповестени от Община Поморие в обществената мрежа. 

Това, несъмнено, провокира възторга на десетки българи, удивени от божествената хубост в розово.



Розовото фламинго живее край солени езера и морски лагуни. Храни се с планктон, червеи, миди, скариди, ларви на инсекти и други богати на каротиноиди храни. Благодарение на странната му извита човка, която влачи във водата, то може да прецежда и задържа микроорганизмите от плитките места.

В Европа се среща в Южна Франция и Южна Испания. В Африка птицата е най-разпространена в Мароко, Южен Тунис и Кения. Среща се и в Афганистан и Северозападна Индия.

Макар и рядко, може да се види и в България, какъвто е казусът в Поморийското солено езеро.

Фламингото е относително огромна птица с дълги, тънки крайници и доближава височина 130-140 сантиметра. Теглото му доближава 4 кг. Цветът на перата му варира от бял до червеникав. Възрастните човеци (след 3-тата година) са нормално с нежно розов цвят като крилете им са червени, а маховите (летателни) пера са черни. Особена характерност на фламингото е здравият, солиден, закривен надолу клюн, благодарение на който филтрира храната от водата. В главната си част той е червен, а на върха черен. Подвижната част на клюна му (за разлика от множеството птици) е не долната, а горната. Цветът на фламингото се дефинира от количеството каротиноид в храната. Най-младите човеци са с мръсно сив цвят, който по-късно минава в бял (при към момента непълнота на веществото каротиноид).
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР