Помните ли коя беше Саманта Смит? (Ако отговорът е положителен,

...
Помните ли коя беше Саманта Смит? (Ако отговорът е положителен,
Коментари Харесай

Не натискай червеното копче

Помните ли коя беше Саманта Смит? (Ако отговорът е позитивен, значи сте от рисковата група.)
Саманта Смит е американската ученичка, която написа писмо до тогавашния Главен секретар на съветската комунистическа партия Юрий Андропов с въпрос в действителност ли става и си ляга с мисълта за аленото копче? Т.е. командата за започване на нуклеарна война със Съединени американски щати.

„ Загрижена съм Русия и Съединените щати да не влязат в нуклеарна война. Вие за война ли сте или не?
Ако не сте, апелирам кажете по какъв начин ще помогнете да няма война? На този въпрос не сте задължен да отговаряте, само че бих желала да знам, за какво желаете да завладеете целият свят или най-малко нашата страна “, написа Саманта през 1982 година

В отговор Андропов написа: " Да, Саманта, ние в Съюз на съветските социалистически републики се стараем да вършим и вършим всичко, с цел да няма война сред нашите две страни, с цел да няма въобще война на земята. Така желае всеки Съветски човек. Така ни учеше великият създател на нашата страна, " и кани момичето на посещаване.
Саманта беше оповестена за най-младия дипломат на мира в Америка и дипломат на благосклонност в Съветския съюз.

Тази избледняла история от времето на Студената война, е обвързвана с позабравения фантом на нуклеарното заличаване, който сякаш още веднъж изпълзя от дрешника с кошмарите и е на дневен ред след повече от трийсетгодишна давност.

Ученият Бойко Неов пък напомня думите на Карл Сейгън, който съпоставя нуклеарния паритет от времето на Студената война с двама души, нагазили до коленете в бензин, като единият държи три клечки кибрит, а другият – пет.

Ясно е, че възможен нуклеарен спор ще е последният за човечеството, по-притеснителното е, че в случай че вероятността едно събитие да се случи е повече от нула и му дадем задоволително време, то неизбежно ще се случи.

Темата за нуклеарната опасност, с изключение на софтуерни аспекти, има и културни и психически, и те са тематика на събитието на Рацио " Ядрена война " на 28 юни, вторник от 19 часа в " Кино Кабана ".
Чуйте диалога с Бойко Неов, един от лекторите на събитието.

Бойко Неов е молекулярен биолог в Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките. Научен запалянко с извънредно необятни ползи в съвсем всички области на познанието в това число нуклеарна и фундаментална физика, химия и биохимия, генетика, медицина, рудо- и нефтодобив.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР