Ползите за здравето от маслодайната роза дамасцена са признати не

...
Ползите за здравето от маслодайната роза дамасцена са признати не
Коментари Харесай

За какво помага чаят от роза дамасцена?

Ползите за здравето от маслодайната роза дамасцена са приети освен от националната медицина, само че и от науката. Чаят от роза дамасцена има тонизиращо, антивирусно, антибактериално, противовъзпалително, антисептично и седативно деяние.

Освен това съдържа цялостен комплекс от витамини E, C, K, D, както и потребни смоли, танини и глюкоиди. Желязото, което се съдържа в листенцата на роза дамасцена, взе участие в производството на хемоглобин.

Роза дамасцена има доста изгоди за здравето. Чаят от венчелистчетата й оказва помощ за подсилване на имунната система, храносмилателната система и детоксикация на пикочните пътища и бъбреците. Той почиства тялото от отрови, оказва помощ в битката с инфекциите в стомашно-чревния тракт и възвръща естествената популация от чревни бактерии. Също по този начин работи меко разхлабващо и оказва помощ за разграждането на мазнините.

Този чай дейно оказва помощ в битката със задържането на течности в организма. В тази връзка се усъвършенства работата на бъбреците. Добро средство за лекуване на дизентерия, диария и стомашно-чревни проблеми, както и при всички чернодробни проблеми, в това число заспалост и запек. Почиства жлъчния мехур и предизвиква отделянето на жлъчката. Регулира цикъла и оказва помощ при мъчителна менструация.

Чаят от роза дамасцена е лек за бодърствуване, меланхолия и отмалялост. Той е потребен и в битката с инфекциозните болести. От листенцата се прави запарка, която оказва помощ за справяне с проблемите с щитовидната жлеза. Чаят от роза дамасцена се предлага да се пие за лекуване на стоматит, кашлица, хрема и възпалено гърло. При остри респираторни инфекции и остри респираторни вирусни инфекции е потребно да се пие топъл чай от розовите листенца.

 роза дамасцена Снимка: GLady/pixabay.com

Как се подготвя чай от роза дамасцена?

Запарка като антисептично и противовъзпалително средство: 3 с.л. лъжици листенца от роза дамасцена се заливат с 500 мл вряща вода в термос и се оставят да се запарят за една нощ.

Сутрин се прецежда и се приема по 150 мл 3 пъти дневно половин час преди хранене. Тази настойка може да се употребява за гаргара на гърлото и устата при болести на горните дихателни пътища, както и при стоматит.

Чай при настинки, инфекциозни болести на стомашно-чревния тракт, бодърствуване, меланхолия: 2 чаени лъжички листенца се заливат с 200 мл вряща вода, оставят се за 10-20 минути. За предпочитане се употребява горещо.

Противопоказания на чая от роза дамасцена

Индивидуална нетърпимост, хипотония. Листенцата от роза дамасцена са мощен алерген, тъй че бременни дами и деца под три години не би трябвало да употребяват този чай.

В тази публикация пък можете да видите и някои Правила при приготвянето на чай.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР