Поляците трябваше да изберат свой президент тази неделя, но избирателните

...
Поляците трябваше да изберат свой президент тази неделя, но избирателните
Коментари Харесай

Полша провежда избори без никой да може да гласува

Поляците трябваше да изберат собствен президент тази неделя, само че изборните секции няма да отворят, никой няма да може да гласоподава, а изборите, нито публично анулирани, нито отсрочени , ще влязат в историята като необичаен случай на избори в „ Зоната на здрача “, споделя Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Тази обстановка се дължи на пандемията от ковид и неспособността на ръководещите и опозицията да се спогодят за конституционно и взаимно задоволително решение по проблема.

Лидерът на консервативната ръководеща партия „ Право и правдивост “ Ярослав Качински и неговият съдружник Ярослав Говин, началник на партия „ Споразумение “, обявиха, че са взели решение за отсрочване на изборите в сряда.

" След като датата на 10 май 2020 година премине и Върховният съд анулира изборите, защото вотът няма да се състои, ръководителят на Народното събрание ще разгласи нови президентски избори за първата допустима дата ", се споделя в тяхно изказване.

" Ние се потапяме в мъглата на юридически парадокс ", реагира политологът Станислав Мочек, ректор на Университета Collegium Civitas. " Звучи като заповед, дадена на съда. "

Изправена пред риска от всеобщо заразяване по време на изборния развой, партията „ Право и правдивост “ гласоподава закон, налагащ изборите по пощата . Но този текст, подложен на критика от конституционалистите и отритнат от опозицията в Сената, дойде прекомерно късно, с цел да разреши организирането на изборите.

В същото време „ Право и правдивост “ отхвърли отсрочване , поискано от опозицията, чиито претенденти не можаха да проведат акция и макар че съгласно социологическите изследвания, трима от четирима поляци желаят избори да не се организират сега.

Съгласно изискванията на конституцията, с цел да се отсрочат президентските избори, би трябвало да се разгласи положение на естествено злополучие. Официално „ Право и правдивост “ смята, че здравната рецесия не го постанова . Неофициално намекнаха, че присъстващите в Полша многонационални компании могат да изискат големи компенсации, които страната ще бъде принудена да заплати.

Но за опозицията и доста коментатори имаше и друга причина: консервативната партия искаше да обезпечи неотложно успеха на президента Анджей Дуда. Той можеше да бъде избран отново още на първия тур. Но възможностите му за победа може да отслабнат с времето, когато икономическото влияние на пандемията ще се почувства от бизнеса и семействата, а безработицата ще нарасне.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР