Полупроводниците ще стават все по-важни за икономиката. Европа има трудности

...
Полупроводниците ще стават все по-важни за икономиката. Европа има трудности
Коментари Харесай

Европа се сблъсква с проблеми при утвърждаването на пазара на чипове

Полупроводниците ще стават все по-важни за стопанската система. Европа има компликации във финансирането, веригата на доставки и наличните заводи. Въпреки това компании като Carl Zeiss SMT и ASML нямат конкуренция в браншовите си ниши.
Всяка нова епоха в развиването на човечеството е характеризирана от даден артикул или суровина, които се трансформират в основни за времето си. Такива първични материали в далечното минало са златото, среброто и бронзът. Индустриалната гражданска война прави въглищата и горивата незаменими. В днешно време те не престават да имат извънредно огромна значимост, въпреки и прекосяването към възобновими източници на сила да е една от най-дискутираните тематики на високо равнище.

Един от най-важните артикули обаче, който даже ще усилва смисъла си за редица браншове в идващите години, са полупроводниците. Те имат необятно приложение, като са значими съставни елементи от компютрите, телефоните, колите и технологията, която е нужна за развиването на бизнеси в областта на изкуствения разсъдък (AI) и други
Реклама
Пазарът на полупроводници надвиши 500 милиарда $ за първи път през 2021 година и се чака да се трансформира в промишленост, която е оценена на трилиони долари до 2030 година, сочат данни на консултантската компания McKinsey. Тайван е световният център за най-модерното произвеждане на чипове. По отношение на полупроводниците под 10 нанометра, които са най-развитите версии и са основни за най-новите технологии, Тайван държи повече от 90% от международния пазарен дял. Положението е сходно и при полупроводниците с по-голям размер, които намират приложение в артикули като колите. Там съществени играчи са Южна Корея, Япония, Съединени американски щати и още веднъж Тайван, като процентът от пазарния дял на Европа е към 10%.

Стойността на чиповете обаче единствено ще нараства през идващите години, като Европейският съюз (ЕС) изцяло осъзнава това. Едно от огромните стремежи на блока е да се предотврати сюжет, който е сходен на този със зависимостта от съветските енергийни източници. Ескалирането на напрежението към Китай и желанията на Пекин да си върне Тайван, където е основан най-големият производител на полупроводници TSMC, както и като цяло влошените връзки Изток-Запад вършат обстановката още по-трудна.

Това е и повода Европейската комисия да показа Европейския закон за полупроводници, който планува вложения от 43 милиарда евро в бранша. Целта на законодателството е да се улесни построяването на фабрики и връзки за доставки от най-големите производители като Samsung, Intel и TSMC. Това би трябвало да помогне за постигане на 30% от пазарния дял до 2030 година

Американският колос в сектора Intel даде обещание първична инвестиция от 33 милиарда евро в Европейски Съюз, в това число 17 милиарда за мегафабрика в Германия. Европейските производители на чипове като STMicroelectronics и Infineon също уголемяват оборудванията си на континента. Европейски Съюз също по този начин се пробва да притегли TSMC да сътвори огромни интервенции в блока, като малко преди Коледа излезе информацията, че тайванската компания обмисля построяването на първия си цех в Европа. Трудна задача Постигането на сходен дял от пазара е задача, която изисква доста старания както на европейско, по този начин и на национално равнище. За момента обаче наподобява, че тя е мъчно постижима. Между 2021 и 2025 година би трябвало да бъдат издигнати минимум 81 нови уреди за чипове; 10 в Европа, спрямо 14 в Съединени американски щати и 21 в Тайван, съгласно най-новите данни от септември от SEMI, основана в Съединени американски щати организация за полупроводникова промишленост.
Реклама
Въпреки многото индустриални местоположения на континента единствено едно оборудване в Ирландия има способността да създава чипове под 10-нанометрова технология - и то към момента не действа изцяло. Друг проблем са възходящите разноски за произвеждане на все по-сложни чипове. Това води до обстановка, в която " по-малко компании съумяха да се оправят ", споделя пред Financial Times един изпълнителен шеф на компания за чипове. " Много от тези, които отпаднаха от конкуренцията, бяха в Европа. "

Това остави европейската верига за доставки без някои от основните качества, нужни за усъвършенствано произвеждане на полупроводници. Янг Уанг, старши анализатор в Лондон в консултантската компания Counterpoint Research, показва, че в Европа няма дизайнери на чипове, които да работят в 7-нанометрови и по-малки измерения, които са основни версии на технологията. " Нито един от 10-те най-хубави дизайнери на чипове в света не е основан в Европа, до момента в който Съединени американски щати са водещи в света в дизайна на полупроводници ", споделя той.

Финансирането също е решителен фактор. Колкото по-напреднал е чипът, който се прави, толкоз по-капиталоемък е процесът. Например финансовите разноски на TSMC за 2022 година ще бъдат 36 милиарда $, а този месец компанията разгласи проектите си да утрои вложенията си в Аризона от 12 милиарда $ на 40 милиарда през идващите години, където ще внедри и по-модерната 3nm технология до 2026 година

Изграждането на верига за доставки, толкоз комплицирана, колкото тази, нужна за най-модерната технология за чипове, ще отнеме години. Освен това начинанието ще изисква още повече поддръжка от данъкоплатците, споделят ръководители в промишлеността. Страни като Китай, Тайван и Южна Корея са вложили милиарди в продължение на десетилетия, с цел да поддържат своите производители на чипове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР