Полупроводниковата индустрия вече се сблъсква с по-високи цени на неона

...
Коментари Харесай

Нов удар по чип индустрията – задава се недостиг на неон


Полупроводниковата промишленост към този момент се сблъсква с по-високи цени на неона и чака недостиг
(снимка: CC0 Public Domain)

Последните събития в Украйна могат да окажат спомагателен напън върху световното произвеждане на чипове, което към този момент е мощно наранено от пандемията. На Украйна се падат към 50% от международните доставки на неон, който е незаместим при производството на микросхеми.

Много от международните индустриални промишлености към този момент изпитаха цялостния резултат от дефицита на чипове, забавянето на доставките и възходящите разноски за материали. По-специално, автомобилните компании неведнъж бяха принуждавани да стопират производството.

Анализатори и играчи от промишлеността, в това число American Applied Materials и Intel, споделят пред, че компликациите ще продължат най-малко до 2023 година През идващите 4 години се чака търсенето на първични материали да нарасне с една трета – доста реализатори на поръчки за чипове, отпред с TSMC, възнамеряват да усилят производството. Но благородните газове, нужни за производството, могат да се трансфорат в сериозен проблем.

След украинските събития през 2014 година цените на неона скочиха с 600%. Сега производителите споделят, че могат да употребяват запасите, само че дейното търсене на снабдители отвън Източна Европа ускорява недостига и покачва цените освен на неона, само че и на други промишлени газове, в това число криптон и ксенон.
още по темата
Делът на Украйна в международните доставки на криптон е 40%, а съгласно Цунео Дате, началник на японския снабдител на газ Daito Medical Gas, до края на януари цената на криптона се е повишила от 200-300 йени (1,73-2,59 долара) до 1000 йени ($8,64) за литър – даже преди началото на военните събития. Сега обстановката се утежни и японската компания към този момент е принудена да анулира поръчките на някои клиенти.

Глобалните снабдители си направиха заключения от събитията през 2014 година посредством увеличение на запасите и диверсификация на източниците, което ненапълно облекчи напрежението на международния пазар. През 2016 година мултинационалната компания Linde влага 250 милиона $ в оборудване в Тексас, само че рецесията към този момент се задълбочи.

Президентът на изданието Gas Review Йошики Коидзуми означи, че доставките на неон, криптон и ксенон понижават доста, а производителите на чипове и комерсиалните компании усилват поръчките, осъзнавайки, че в бъдеще няма да могат да получат толкоз, колкото им би трябвало. Анализатори от Deutsche Bank споделиха, че инвентаризациите нормално траят 3-4 седмици.

Ким Йън-Ву, механически анализатор в корейската SK Securities, разяснява, че огромни играчи като Samsung и SK Hynix могат да намерят други възможности на някои газове, само че се чака дефицит на неон и криптон. Газови смеси, съдържащи неон, се употребяват в лазерните системи за производството на полупроводници. Ще бъде извънредно мъчно да се откажат украинските доставки, защото неонът би трябвало да бъде рафиниран до равнище от 99,99%, а този комплициран индустриален развой може да бъде обезпечен едвам от няколко компании по света – и една от тях се намира в Одеса.

Холандската ASML, която създава съоръжение за произвеждане на чипове, към този момент съобщи, че търси други възможности на украинските доставки. Японските Renesas и Rohm оповестиха, че или са намерили снабдители на други пазари като Китай, или са натрупали задоволително неон. Samsung и SK Hynix имат произвеждане в Китай, тъй че тази рецесия няма да ги засегне, а въздействието на украинските събития в кратковременен проект ще бъде минимално.

Но анализаторите от TrendForce са песимистични. Според тях, даже в случай че се появят различни източници, ще е належащо да се обезпечи узаконяване, което ще отнеме до шест месеца, а това ще провокира нов дефицит, който още веднъж ще има негативно влияние върху автомобилната промишленост.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР