Полупроводниковата индустрия в Малайзия се развива с колосални темпове(снимка: CC0

...
Полупроводниковата индустрия в Малайзия се развива с колосални темпове(снимка: CC0
Коментари Харесай

Изгрява нова суперсила в чип индустрията


Полупроводниковата промишленост в Малайзия се развива с колосални темпове
(снимка: CC0 Public Domain)

Малка страна в Югоизточна Азия се нарежда като безпристрастен център на полупроводниковата промишленост, с желанието да улесни софтуерното съдействие сред компании от цялостен ​​свят. Правителството на Малайзия желае да трансформира страната в мощна интернационална платформа за създаване, произвеждане и тестване на съвременни интегрални схеми. 

По-конкретно, Малайзия има намерение да влага 500 милиарда рингита (около $107 милиарда) в националната полупроводникова промишленост, заяви The Register, базирайки се на изказване на премиера на страната Ануар Ибрахим.

Говорейки на събитие в Куала Лумпур, държавният глава разгласи желанието на управляващите да трансфорат страната в главен производител на усъвършенствани интегрални схеми и съоръжение за полупроводници, както и снабдител на услуги за пакетиране и тестване на чипове (OSAT).

При осъществяването на своите проекти малайзийските управляващи ще надграждат съществуващите си мощни страни. Азиатската страна към този момент е сериозен състезател на международния пазар на OSAT услуги.

План за „ полупроводникова суперсила ”

Малайзийската самодейност е извънредно амбициозна и бюджетът ѝ е голям. Общият размер на средствата, които управляващите на дребната страна, имат намерение да влагат в границите на проекта, надвишава бюджетите на стратегиите на Съединени американски щати и Европейски Съюз за подкрепяне на производството на чипове, взети дружно. Програмата CHIPS Act, изпълнявана в Съединени американски щати, планува разпределение на 52 милиарда $, до момента в който европейската стратегия за чипове е на стойност 47 милиарда $.

Националната тактика за полупроводници (NSS) планува основаване на 10 компании в Малайзия за създаване и произвеждане на съвременни чипове. Според проекта, годишните доходи на всяка от тях ще варират от $210 милиона до $1 милиард.

Освен това тактиката включва появяването на 100 “спомагателни ” компании с доходи до $210 милиона, които по един или различен метод са свързани с полупроводниковата промишленост.

Стратегия на три стадия

Според премиера на страната, тактиката би трябвало да се осъществя на три стадия. Първият от тях включва надграждане на съществуващите благоприятни условия на OSAT, като се употребяват наличните запаси. Планира се въвеждане на усъвършенствани технологии за пакетиране и мащабиране на съществуващи индустриални мощности и привличане на задгранични вложения. Очаква се това да помогне за увеличение на производството на артикули, употребяващи „ зрели ” софтуерни процеси, и да подхрани започващи компании за създаване на чипове.

Началото на втория стадий ще бележи прехода към създаване на „ усъвършенствани ” логичен интегрални схеми и чипове памет, както и асимилиране на софтуерни процеси за тяхното произвеждане и тестване.

На последния стадий, съгласно проекта, международни водачи в региона на електрониката, като Apple, Huawei и Lenovo, влизат в играта, заинтригувани от благонадежден сътрудник и подготвени да станат клиенти на локалните компании.

Малайзийските управляващи, от своя страна, са подготвени да отделят 5,3 милиарда $ бюджетни средства за реализиране на избрани цели, включени в тактиката. В речта си обаче министър председателят Ануар Ибрахим не посочи от кое място управляващите ще вземат още 101,7 милиарда $, по кое време тъкмо тези средства ще се влеят в стопанската система на страната и по какъв начин ще бъдат разпределени.

Технологичен “неутралитет ”

В дългата си тирада Ануар Ибрахим уточни поддръжката на държавното управление, многоезичната работна мощ и изгодите от свободната търговия измежду преимуществата на правенето на бизнес в страната. Той също по този начин назова Малайзия „ мост, който ще свързва страните, отворени за софтуерно съдействие ”.

Според премиера, Малайзия е подготвена да „ се предложи като неутрална платформа ”, която ще обезпечи софтуерно съдействие на всички играчи, без значение от тяхното географско местонахождение и политически желания.
още по темата
Конфронтацията сред Съединени американски щати и Китай е в интерес на Малайзия. Премиерът не загатна директно продължаващата най-малко от 2018 година насам комерсиална война сред двете свръхдържави, само че точно тя е ключът към триумфа на новата самодейност. Високотехнологичната конкуренция, проведена от Вашингтон и Пекин, към този момент носи обилни дивиденти на малайзийската стопанска система.

В дребната страна с население от 33 милиона души производството на полупроводници и друго съоръжение пораства с колосални темпове. Освен това, като предписание, задгранични компании построяват свои фабрики на нейна територия – най-често китайски и американски, по-специално Intel, Micron, Infineon, AMS Osram, Kemikon и Fengshi.

Значителна част от високотехнологичното произвеждане е съсредоточена в щата Пенанг, който се намира в северната част на страната. InvestPenang пресмята, че сега в Пенанг работят 55 индустриални компании, най-вече за полупроводници.

Инвестициите в малайзийската стопанска система нарастват бързо заради известността на страната измежду софтуерните компании по света, които желаят да „ застраховат ” бизнеса си против геополитически шокове. Така през 2023 година тези предприятия са вложили общо към $12,8 милиарда в развиването на локалния си бизнес и това са точно директни задгранични вложения, написа Financial Times. Това е повече от цялата им инвестиция за целия интервал от 2013 до 2022 година в това число.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР