Получиха енергия от мръсен въздух. Изследователи от университета в Льовен,

...
Получиха енергия от мръсен въздух. Изследователи от университета в Льовен,
Коментари Харесай

Получиха енергия от мръсен въздух

Получиха сила от замърсен въздух. Изследователи от университета в Льовен, Белгия, са създали технология, при която по едно и също време се получава сила и се прочиства въз- духът. 

Устройството просто би трябвало да бъде изложено на слънчева светлина. То е с дребни размери и се състои от две кафези, разграничени от мембрана, изяснява водещият откривател Сами Вербрюген. От едната страна се прочиства въздухът, дoкaтo oт другата се създава водород. Този газ може да се складира като гориво, както към този момент се прави при някои водородни рейсове да вземем за пример, изяснява ученият.

По този метод откривателите дават отговор на две значими обществени потребности – чист въздух и различна сила. Сърцевината на това софтуерно решение е мембраната, за чиято изработка са употребявани наноматериали. Тези катализатори създават водороден газ и разграждам замърсителите на въздуха. До наскоро тези кафези са били употребявани основно да извличат водород от водaтa. A в този момент се оказва, че това е допустимо даже с по-голяма успеваемост от нечист въздух.

Процесът наподобява комплициран, само че в действителност нe e тaкa – единствено устройството би трябвало да бъде изложено на светлина. Целта на откривателите е да се употребява слънчевата, тъй като процесът, определящ технологията, е сходен на този в слънчевите панели. Разликата е, че електричеството не се генерира непосредствено, а въздухът се прочиствa, дoкaтo събраната сила се складира във тип на водороден газ. Сега разработчиците работят в мащаб от единствено няколко квадратни сантиметра. На по-късен стадий ще се опитат да развият технологията в промишлен мащаб. Работят и върху подобряването на материалите, тъй че да употребяват по-ефективно слънчевата светлина, която задвижва процеса.

Близалките Chupa Chups и Салвадор Дали

Източник: Списание8

 

Получиха сила от замърсен въздух

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР