Получените сега над 120 млн. евро са бонус и за

...
Получените сега над 120 млн. евро са бонус и за
Коментари Харесай

Синдиците на КТБ получиха 122 млн. евро от БТК

Получените в този момент над 120 млн. евро са бонус и за страната - в спешен миг те могат да бъдат ориентирани към ДЦК или да снижат обезпечените от страната външни заеми.

© Цветелина Белутова Последната основна бариера пред промяната в собствеността на БТК е отстранена - синдиците на банкрутиралата КТБ са получили в четвъртък сумата от към 122 млн. евро по заем от предходна договорка с телекома. Така ще бъдат свалени няколко запора, които бяха спирачки пред новия притежател United Group да купи оператора. По информация на " Капитал " сумата от съвсем 1.3 милиарда евро е обезпечена и акциите могат да бъдат трансферирани скоро. Все отново обаче съгласно източници остават юридически формалности които съгласно разнообразни източници може да лишават сред две седмици и над месец.

Индиректно получените в този момент над 120 млн. евро са
бонус и за страната - в спешен миг те могат да бъдат ориентирани към ДЦК или най-малко да снижат обезпечените от страната външни заеми.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Шестият притежател идва

United Group, която е с максимален акционер фондът BC Partners, ще е шестият притежател на БТК от приватизацията на телекома. Купувачът беше определен при започване на ноември предходната година. Цената не беше оповестена, само че съгласно настоящия главен акционер в БТК Спас Русев е към 1.3 милиарда евро, което е седем пъти облагата преди лихви, налози и обезценка (EBITDA). Русев тогава разгласи пред " Капитал ", че консорциумът му е придобил оператора няколко години по-рано за към 750 млн. евро дружно със отговорностите.

През април Европейската комисия позволи договорката. Така въпрос на седмици е да се образува нова балканска група от телеком и тв снабдител. United е основана от сръбския предприемач Драган Шолак през 2000 година като дребен кабелен оператор. Той и досега е миноритарен акционер с дял от към 39%. BC Partners държи малко над 50%, а остатъчни дребни инвестиция имат Европейска банка за възстановяване и развитие и KKR. Компанията има кабелни снабдители, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а създава и наличие с редица телевизионни канали.

Групата финансира договорката за БТК съвсем напълно с облигационен заем, който по информация на " Капитал " беше записан от JPMorgan, италианските Banca IMI (инвестиционната банка към Intesa Sanpaolo) и Unicredit, френските Credit Agricole и BNP Paribas, американската Morgan Stanley, швейцарската Credit Suisse, австрийската Raiffeisen Bank, както и KKR.

Сега платената цена ще отиде главно към съветската ВТБ, която финансира последната покупка на БТК. След нея Спас Русев взе 46% дял, 20% минус 1 глас отидоха за ВТБ, 19% за " Делта кепитъл инвестмънтс " (контролирано от българските мениджъри на ВТБ, братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев) и остатъкът 15% плюс 1 глас - за някогашните кредитори на телекома.

Кой взима парите

След като постъпи по сметките в КТБ, сумата от 120 млн. евро от БТК първоначално ще си остане там. Тя покрива заем, с който Цветан Василев закупи телекома. Сумата стоеше блокирана в лондонска сметка като част от платената от Русев и компания цена по предходната договорка. По-интересно е къде ще отидат парите в този момент.
В някой миг синдиците би трябвало да изготвят втора частична сметка за систематизиране и парите да бъдат изплатени на кредиторите на банкрутиралата банка, дружно с други насъбрани средства от осребряване на имущество. Първата такава сметка за 570 млн. лева беше направена още през 2017 година, само че тя беше обжалвана и разплащането стана чак през 2019 година В началото на актуалната година синдиците на КТБ оповестиха, че " интензивно се работи и по правенето на втора частична сметка за систематизиране на събраните парични средства от масата на несъстоятелността на КТБ АД (н), като се чака скоро тя да бъде оповестена в Търговския указател ".

След изплащането на обезпечените депозити до 196 хиляди лева най-големият заемодател на КТБ с към 75% от вземанията към нея е Фондът за гарантиране на влоговете в банките. Това значи и че към 75% от парите от БТК (187.5 млн. лева.) плюс още каквото друго има събрано и включено във сметката ще бъдат изплатени към фонда. В края на предходната година фондът изплати своите 500 млн. лева обвързване към страната, тъй че сумата няма директно да се озове в бюджета. ФГВБ обаче дължи по 300 млн. евро на Международната банка за възобновяване и развиване и Европейската банка за възобновяване и развиване. Така постъпленията от БТК може да отидат за отчасти погасяване на някое от тези отговорности, които са държавногарантирани.

Възможно е и да останат в активите на ФГВБ. Те в огромната си част са вложени на депозит в Българска народна банка, като по този начин се трансформират в част от интернационалните валутни запаси и обезпечават покритие на валутния ръб. В последните няколко месеца фондът усилва и портфейла си от ДЦК, като очевидно се е присъединил на последните аукциони на Българска народна банка. Вложенията му в държавен дълг са скочили от 10.4 млн. лева в края на 2019 година до 59.8 млн. лева в края на март. По подобен метод може и допълно получените средства, когато бъдат разпределени от КТБ да бъдат вложени в ДЦК, като обаче това надали ще се случи преди плануваната за май емисия на България на интернационалните пазари. Извън ФГВБ има още над 7000 кредитора в несъстоятелността на КТБ - това са компании и хора, които са имали суми в банката над обезпечения таван или такива, които са били с привилегировани условия по депозитите си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР