Полското ръководство направи много двусмислено изявление. Няма повече да има

...
Полското ръководство направи много двусмислено изявление. Няма повече да има
Коментари Харесай

Как Западът ще дели територията на Украйна

Полското управление направи доста двусмислено изказване. „ Няма повече да има граници сред нашите страни – Полша и Украйна “, предсказва някакво близко бъдеще полският президент Анджей Дуда. Това не е единственото доказателство, че редица западни съседи на Украйна – и не е единствено Полша – се готвят да завземат от нейната територия.

“В ступор”. Така съветското външно министерство оцени настоящото положение на договарянията сред Москва и Киев. Преговорите, които трябваше освен да завършат съветската специфична интервенция, само че и (след осъществяването на съветските условия за денацификация и демилитаризация на Украйна) да доведат до изцеление на украинския държавен план. Преформатирането му от „ Анти-Русия” в естествена, неутрална федерална страна, където се основава мултикултурна украинска гражданска нация. Държава, която не се продава на трети страни като трамплин за враждебна политика против съседите си.

Терапевтът се сменя с хирург

И този ступор в преговорния развой на фона на западния курс (изисква киевският режим да води война с Русия до последния украинец) води до там, че процесът на разрешаване на украинския спор излиза отвън компетенциите на терапевтите и навлиза в сфера на активност на хирурзите. Западните медии все по-често пишат, че процесът на териториално раздробяване на Украйна е неминуем. Че освободените от Русия райони (не единствено ЛНР и ДНР, които Москва призна, само че и Херсон и Запорожие, а в бъдеще минимум Николаев, Одеса и Харков) ще станат част от Русия или като обособени единици, или в границите на Новорусия.

Западните медии обаче някак си пропущат обстоятелството, че с изключение на Русия (която към момента обществено се застъпва за опазване на териториалната целокупност на Украйна в границите от 24 февруари 2022 г.), има и други страни, които също са подготвени да вземат участие в разделяне на украинския къс. Освен това, след изключването на Турция от този лист (чийто обект на предпочитание - Крим - от 2014 година към този момент не е „ предмет за разискване “), всички останали страни са част от главния другар и спонсор на сегашния украински режим – Европейския съюз. Всички те претендират за териториите, които в миналото са били дадени на Украйна от Йосиф Сталин, който тя ненавижда.

Сред тези страни, да вземем за пример, Румъния. Припомняме, че след съветско-румънския спор през 1940 година Съюз на съветските социалистически републики поема контрола над Бесарабия и Северна Буковина. По-голямата част от Бесарабия плюс Приднестровието образуват Молдовска АССР, а Южна Бесарабия и Северна Буковина стават част от Украйна - в този момент тя е надлежно част от Одеска и Черновишка области.

Формално Румъния, несъмнено, признава загубата на тази територия, само че в действителност Букурещ не счита обстановката за " обективна " и приема ревизионистка политика, мечтаейки за събиране на румънски земи. До през днешния ден той тества тази политика върху Молдова без да желае да се кара с Украйна, само че обстановката може да се промени.

Вторият претендент е Унгария. Някога една от най-големите страни в Централна Европа, след Първата международна война Унгария губи повече от половината от своите територии, където по-голямата част от популацията са унгарци. Включително земята, която в този момент се назовава Закарпатска област (където в този момент е мъчно да се откри човек, който приказва украински в някои села). Тази историческа болежка към момента не е отминала и унгарските националисти виждат себе си най-малко като бранители на правата на унгарските малцинства в прилежащите страни. И като най-много, нямат нищо срещу тези малцинства, дружно с територията, да се върнат в състава на историческата си татковина.

Първи кандидат в Европа обаче е, несъмнено, Полша. В резултат на Втората международна война Варшава губи по този начин наречените Източни Креси. Те включват територията на Западна Украйна, Западна Беларус, както и Южна Литва (включително столицата Вилнюс, известна още на полски език като “Вилно”).

Разбира се, в подмяна Варшава получи кралски откуп под формата на източните немски земи, които към момента се смятат за най-развитите райони на Полша, само че управлението на страната към момента счита размяната за несправедлива. И има признаци, че е подготвена да преразгледа тази обстановка, в това число и със мощ.

Освен това поляците схващат, че контролът над Западна Украйна фрапантно ще увеличи политическия статус на Варшава в Европейския съюз. Затова в този момент Полша организира интензивно учения, а някои наблюдаващи даже настояват, че по този метод Варшава приготвя войски за по този начин наречена “мироопазваща” задача на тази територия. А полският президент Анджей Дуда сподели, че няма да има " граници " сред Полша и Украйна - и това изказване може да бъде разбрано по доста разнообразни способи.

С позволение и когато е допустимо

Съответно въпросът е по какъв начин и при какви условия западните съседи на Украйна ще стартират интервенция по разделянето ѝ? И доколко? В последна сметка времето и периодите са от значително значение.

„ Съставът на участниците в разделянето на Украйна e авансово избран, само че размерът на териториите, които ще попаднат под контрола на участниците, към този момент се дефинира от спортния принцип: кой какъв брой ще има време да бяга от момента, когато сигналният револвер стрелян. А Украйна се цялостни с военна помощ, по тази причина разпоредбите на това съревнование плануват неспортсменско държание - бутания и подсечки “, написа един от военните водачи на Донецката национална република Александър Ходаковски.

Тук има няколко значими точки. По този метод и тримата европейски бегачи би трябвало първо да получат позволение да започват от тримата външни играчи. На първо място от Русия, която не дава зелена светлина на разделянето на Украйна. Без единодушието на Русия да вземем за пример полските войски могат да бъдат ударени с “Калибър”, след което държавното управление във Варшава ще би трябвало да подаде оставка. Те няма да могат да задействат члена от Устава на НАТО за групова защита (все отново полските войски са отвън границите на Алианса), а министър председателят Моравецки и президентът Дуда също няма да могат да отговорят на въпросите на население за това за какво случката е довела до гибелта на полски бойци.

„ Дуда, несъмнено, може да каже всичко. Но надали ще попита украинците, а ще би трябвало да се обади в Москва. И тук ще му бъде казано, че бъдещето на тези територии би трябвало да се дефинира от локалните поданици след приключването на съветската специфична интервенция. Те сами ще приказват в коя страна желаят да живеят “, сподели депутатът от Държавната дума Олег Морозов.

Също по този начин е нужна благосклонност от Вашингтон, който към момента се придържа към концепцията за оптимално закъснение на военните дейности в Украйна, с цел да изтощи съветската стопанска система и войска. И до момента в който украинските въоръжени сили могат да се съпротивляват, до момента в който заличаването им не придобие свлачищен темперамент, американците няма да дадат зелена светлина на окупацията на части от Украйна.

И най-после, Брюксел би трябвало да даде единодушие - а той в действителност не желае. В последна сметка „ възобновяване на историческата справедливост” от Румъния, Унгария или Полша може да стартира верижна реакция от националистически търкания в цяла Източна Европа, като по този метод нанесе удар върху европейската идеология, единение и сигурност. Следователно Европейски Съюз ще даде зелена светлина за разрязването на Украйна от страните членки единствено в случай че освен армията, само че и самата територия на страната стартира да се разпада на части.

В допълнение към разрешението участва и въпросът за опциите - при положение, условно, разделът стартира. Тук е най-лесно с Унгария. Първо, тъй като упоритостите ѝ са много умерени. Второ, тъй като популацията на Закарпатието като цяло е проунгарско. И най-после, положителните връзки сред Москва и Будапеща ще изиграят своята роля.

Да, може да зародят въпроси с Брюксел. „ Унгария може да претендира за територията на Закарпатието, само че това може да я заплаши с изолираност в Европа, изяснява Иван Лизан, началник на аналитичното бюро на плана „ Сонар-2050 “. Унгария обаче към този момент е съвсем изолирана.

В Румъния обстановката е по-сложна. „ На нея може да се падне единствено югът от Черновецка област. Едва ли ще успее да се добере до юг от Одеса - има прекомерно малко носители на румънски език и съзнание “, споделя Вадим Трухачов, доцент в Руския държавен филантропичен университет. Освен това има и факторът Москва, който надали ще даде на румънците част от Одеския район (контролът върху който е нужен за сигурността на Приднестровието). „ Румъния би желала, само че няма да реализира нещо сходно, изключително като се има поради контрола на Русия над Змийски остров (контрол над устието на Дунав) и опцията за десант на войски в Бесарабия “, уверен е Иван Лизан.

Най-интересна ще бъде позицията на Полша. От една страна, Варшава желае да върне украинската част от Източните Креси – т.е. територията най-малко от границата до Ровно и Ивано-Франковск. От друга страна тя схваща, че тази част е обитаема не просто с украинци, а с бандеризирани украинци, които ще би трябвало да се превъзпитават дълго и кърваво.

„ Затова в идеалния случай тя би желала да включи цяла Украйна до Харков в своята сфера на въздействие. Но без да я присъединява”, изяснява Вадим Трухачов. “В случай на сполучлив прогрес на Русия на Запад подобен вид е вероятен. Полша ще откри надзор над западната част на страната до Хмелницки. Но единствено Лвов и половината от Лвовска област ще бъдат анексирани (Лвов е исторически полски град, който има голямо значение за националната еднаквост на поляците). Останалата част от Галиция, Волин и евентуално Хмелницки ще станат мандатна територия на Полша.

Така Варшава, от една страна, ще разшири територията под собствен надзор, а въпреки това няма да носи отговорност за социално-икономическата обстановка в Западна Украйна. В същото време ще изпомпва стопански и човешки запаси от нея – т.е. ще възвръща историческата правдивост, тъй като поляците постоянно са считали Украйна точно за дойна крава.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, като опция срещу блокиране във Facebook:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР