Полското правителство реши да ограничи цените на електроенергията за всички

...
Полското правителство реши да ограничи цените на електроенергията за всички
Коментари Харесай

Полша ще замрази цените на тока за домакинствата

Полското държавно управление реши да ограничи цените на електрическата енергия за всички семейства от идната година при ползване до 2000 КВтч годишно, съобщи министър-председателят Матеуш Моравецки, представен от организациите ПАП и Българска телеграфна агенция.
Прочетете още
Моравецки показа новата мярка - част от по-широк пакет за подкрепяне, наименуван " Щитът на солидарността ", на конференция в четвъртък.

„ Щитът на солидарността “ има за цел да отбрани поляците от три- или четирикратно нарастване на цените на силата, изясни Моравецки, който също сподели, че държавното управление ще насърчи икономисването на енергия.

„ Една от точките в него е неналичието на повишаване на тока от януари “, сподели министър председателят. „ Знам, че инфлацията е висока, само че ние желаеме да я задушим. Така че всички семейства, без изключения, ще имат обезпечена цена на електрическата енергия до 2000 КВтч (потребление – ПАП) годишно. “
Според Моравецки семействата ще могат да икономисват до 150 злоти (32 евро) на месец от сметките си за електричество.

Лимитът ще се вдигне до 2600 КВтч за семействата с хора с увреждания, тези с най-малко три деца и земеделските производители, добави той.

Освен това семействата, които съумеят да понижат потреблението си на сила с най-малко 10 % през идната година, ще получат 10 % отстъпка от общата си годишна сметка, сподели Моравецки.

Според премиера целият щит, в това число оповестената от Моравецки помощ за енергоемката индустрия, ще коства на полския бюджет най-малко 30 милиарда злоти (6,36 милиарда евро).
Полша разчита в огромна степен на въглища в производството на електричество и е изправена пред дефицит заради ембаргото върху съветските въглища, наложено след нахлужането на Русия в Украйна, заради което цената на суровината скочи. Освен това полските електроцентрали би трябвало да поемат над междинните разноски за квотите за излъчвания на Европейски Съюз, които би трябвало да закупят, с цел да компенсират своите излъчвания на въглероден диоксид.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР