Полското правителство обяви днес таван на цените на електроенергията, за

...
Полското правителство обяви днес таван на цените на електроенергията, за
Коментари Харесай

Полша определи таван на цените на енергията в навечерието на зимата

Полското държавно управление разгласи през днешния ден таван на цените на електрическата енергия, с цел да отбрани дребните предприятия, организациите за публични услуги и семействата.

Максималната цена на електрическата енергия за " уязвими консуматори " и микро-, дребни и междинни предприятия е 785 полски злоти (156 долара) за МВтч. За семействата оптималната цена е избрана на 699 полски злоти за МВтч.
Матеуш Моравецки, министър председател на Полша
" Предложените решения за отбрана на гореспоменатата група консуматори допускат, че без значение от нарастването на цените на електрическата енергия на пазара на едро през 2023 година, в плановете с клиентите се планува закрепена цена за търговия с електрическа енергия ", се споделя в изказване на държавното управление.

Ценовият таван ще се ползва за 90% от потреблението на електрическа енергия от 1 декември в продължение на 13 месеца.

Правителството дефинира " уязвимите консуматори " като организации, предоставящи публични услуги, в това число здравни заведения, учебни заведения и университети, както и институции за грижи.

" Искаме да стигнем допустимо най-далеч с понижената си цена за дребните и междинните предприятия и приказваме за това с Европейски Съюз ", съобщи полският министър-председател Матеуш Моравецки след съвещанието на кабинета.

Долната камара на Народното събрание към този момент одобри закон за заледяване на цените на електрическата енергия през 2023 година за семействата на равнището от тази година, само че до границата от 2-3 МВтч.

Сега държавното управление предлага семействата да заплащат 699 полски злоти за силата, употребявана над тази избрана граница.

" От седем месеца в Украйна има война и ние я претърпяваме в разнообразни браншове на живота си. Борим се с дефицита и доста високите цени на газа и електрическата енергия, а от месеци водим доста разгорещени полемики в Европейски Съюз и нямаме особена помощ оттова. Ако имаме, то желаеме позволение за реализиране на избрани действия, които по-късно финансираме ", сподели Моравецки.

" Ние не се придържаме към политиката в региона на климата и енергетиката, тъй като тя е отчасти остаряла в изискванията на война. Тя би трябвало да бъде преосмислена, да стане самостоятелна, да се диверсифицират източниците на газ и сила, с цел да не може Европа повече да бъде обект на шантаж от страна на Русия ", добави Моравецки. /БГНЕС, Анадолска организация

Варшава / Полша
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР