Полският премиер Матеуш Моравецки приветства решението на Конституционния съд на

...
Полският премиер Матеуш Моравецки приветства решението на Конституционния съд на
Коментари Харесай

Премиерът на Полша приветства решението на съда, оспорващо върховенството на ЕС законодателството

Полският министър председател Матеуш Моравецки приветства решението на Конституционния съд на Полша, съгласно което някои елементи от договорите на Европейския съюз са несъвместими с полската конституция в обява във " Facebook ", осведоми " Ройтерс ".

Решението, оповестено през вчерашния ден, оспорва дирек на европейската интеграция и внезапно ескалира разногласието сред Брюксел и Варшава, като Европейската комисия съобщи, че то поражда съществени терзания.

Полското държавно управление на ръководещата партия " Право и правдивост " е въвлечено в борба за полезности с Брюксел, фокусирана върху разногласия по отношение на независимостта на съдилищата, свободите на медиите, правата на ЛГБТ и други въпроси.

Премиерът беше изискал от Конституционния съд да се произнесе дали правото на Европейски Съюз има господство пред полската конституция.

" Искаме общественост на почитание, а не групиране на тези, които са равни и по-равни. Това е нашата общественост, нашият Съюз ", посочи той в обявата във " Facebook ", визирайки Европейския съюз.

" Това е типът Съюз, който желаеме и това е типът Съюз, който ще създадем ", настоя Моравецки в обявата, оповестена рано тази заран.

Той също по този начин увери, че Полша желае да остане в " европейското семейство на нациите ".

Критици разясниха, че като отива по-далеч и оспорва върховенството на законодателството на Европейски Съюз, държавното управление на " Право и правдивост " освен заплашва дълготрайното бъдеще на Полша в 27-членния блок, само че и стабилността на самия Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР