Полският премиер Доналд Туск призова за истината и ексхумация на

...
Полският премиер Доналд Туск призова за истината и ексхумация на
Коментари Харесай

Туск зова за истината относно кланетата, извършени от Украйна през Втората световна война

Полският министър председател Доналд Туск прикани за " истината " и ексхумация на жертвите на кланетата, осъществени от украинските националисти по време на Втората международна война, като се включи в разногласието, провокиран от изявлението на украинския първи посланик, съобщи Агенция Франс Прес.

Несъгласието с кланетата във Волинска област през 1943-1945 година докара до дипломатически разногласия сред Киев и Варшава, които другояче са съдружници, до момента в който Украйна се бори с нашествието на Русия.

По време на визитата си в Полша на 28 август украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че съседите би трябвало да оставят " историята на историците и да градят бъдещето дружно ", откакто беше запитан за ексхумациите във Волиния.

Премиерът на Полша съобщи, че има недвусмислено негативна оценка на забележките.

" Истината, ексхумацията и надеждната оценка на това, което се е случило по време на и директно след Втората международна война, са наложителни ", съобщи Туск.

" Това са нужни детайли за определяне на положителни полско-украински връзки ", добави той.

Между 1943 година и 1945 година членове на Украинската въстаническа войска (УПА) избиват до 100 000 поляци във Волинската област в днешна Северозападна Украйна.

През юли заместител министър-председателят на Полша Владислав Косиняк-Камиш съобщи, че Украйна няма да бъде призната в Европейския съюз, до момента в който не бъде решен историческият спор.

Запитан за мненията, Туск съобщи, че Украйна " би трябвало да разбере, че влизането в Европейския съюз е и влизане в зоната на стандартите по отношение на политическата просвета и историческата просвета ".

" Докато от украинска страна не се зачитат тези стандарти, Украйна сигурно няма да стане част от европейското семейство ", добави той.

Туск сподели също по този начин, че Полша ще остане съдружник на Украйна в отблъскването на съветското настъпление макар търканията във връзка с историята.

" Ние вършим всичко допустимо, с цел да подсигуряваме, че Украйна няма да загуби тази война. Това не може да се промени и няма да се промени ", добави още той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР