Полският парламент отмени текст от закона за ХолокостаПолският парламент внесе

...
Полският парламент отмени текст от закона за ХолокостаПолският парламент внесе
Коментари Харесай

Полският парламент отмени текст от закона за Холокоста
Полски

Полският парламент анулира текст от закона за Холокоста
Полският парламент внесе промени в закон, който има за цел да усъвършенства имиджа на поляците по времето на Втората международна война. Законът бе остро наказан от Израел и подложен на критика от Съединени американски щати. Поправката анулира напълно уговорка от текста на закона, който влезе в действие през март. Тя предвиждаше наказателна отговорност - санкции и затвор до три години за изказвания, че Полша носи отговорност за съучастничество в закононарушенията, осъществени от нацистките окупатори по време на Втората международна война. Поправката бе призната и от двете камари на Народното събрание.

Поправката в закона за Института за национална памет, бе включена незабавно в дневния ред на Народното събрание през вчерашния ден по искане на премиера Матеуш Моравецки. Той призна пред депутатите, че въпреки и задачата на закона да е била „ битка за истината “, пасажите за наказателните наказания „ парадоксално “ са провокирали толкоз несъгласия, че са станали контрапродуктивни. Моравецки уточни, че при положение на изявления, в които се съдържат клюки за Полша като „ полски есесовци “, полско Гестапо, или полски концентрационни лагери, то остава опцията да се заведе цивилен иск, като съответният „ издател в Съединени американски щати или някъде в Германия “ ще е застрашен да би трябвало да заплати 100 млн. евро или 100 млн. $ обезщетение.

Правителството на Израел и еврейската диаспора упрекнаха Варшава, че желае да отхвърли присъединяване на някои поляци в геноцида над евреите. Премиерът Бенямин Нетаняху, който направи пред пресата взаимно изказване с полското държавно управление, сподели с задоволство, че е извършил дълга си, тъй че истината за Холокоста да се зачита.

В общата си декларация двете държавни управления осъждат всички форми на антисемитизъми се опълчват на всевъзможни отрицателни национални стандарти. „ Важно е учени, преподаватели, публицисти, оживели и техните фамилии да могат свободно да изследват всичко за Холокоста, без да рискуват правосъдно гонене “, се споделя в официалното съобщение.

За полското държавно управление основната цел на този закон е да се води битка с израза „ полски концентрационни лагери “, който е неправдив, защото лагерите са направени от немските нацисти в окупирана Полша. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР