Полският министър на правосъдието Адам Боднар очерта в петък законопроект,

...
Полският министър на правосъдието Адам Боднар очерта в петък законопроект,
Коментари Харесай

Полша променя процеса на избор на съдии в опит да си върне европейските фондове

Полският министър на правораздаването Адам Боднар очерта в петък законопроект, който има за цел да поправя метода, по който се назначават съдиите , като първа стъпка към анулацията на правосъдните промени на предходното националистическо държавно управление предвид на размразяването на фондовете на Европейски Съюз, предава Ройтерс.

Бившето държавно управление на партията " Право и правдивост " (ПиС) години наред беше в спор с Брюксел по отношение на правосъдните промени и върховенството на закона, което докара до замразяването на милиарди евро от средства на Европейския съюз за Полша.

Но проевропейските партии, поставяйки завършек на осемгодишното ръководство на ПиС, а ново държавно управление, ръководено от някогашния ръководител на Европейския съвет Доналд Туск,.

Един от основните противоречиви въпроси е процедурата за назначение на съдии , която съгласно критиците е била политизирана при PiS. Европейският съд по правата на индивида и Съдът на Европейски Съюз също показаха нередности в процедурата.

Боднар предлага членовете на Националния правосъден съвет (КСС) да бъдат назначавани от други съдии, като съдиите, номинирани от предходния съвет, да бъдат изключени от процеса.

" По наше мнение подобен законопроект е в сходство с конституцията и интернационалните контракти, използвани за Полша... и ще дава отговор на стандартите, произлизащи от решенията на Европейски съд по правата на човека и Съда на Европейски Съюз ", сподели заместник-министърът на правораздаването Дариуш Мазур.

Съмненията по отношение на валидността на назначението на съдии от ПиС доведоха до безпорядък в съдилищата, както се вижда от неотдавнашен случай във връзка с.

Съдиите, назначени според новите правила, въведени от ПиС, настояват, че слагането под въпрос на техния статут би било нелегално и би довело до още по-голям безпорядък.

" Опитите да се сложи под въпрос статута на съдиите подкопават основите на политическата система на Република Полша ", обявиха съдиите от Гражданската камара на Върховния съд в резолюция, оповестена в петък.
 Полският президент упрекна Доналд Туск в безредица
Полският президент упрекна Доналд Туск в безредица

Заради промените в държавните медии
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР