Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак потвърди, че през декември

...
Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак потвърди, че през декември
Коментари Харесай

Официално: Полша потвърди падането на руска ракета на нейна територия

Полският министър на защитата Мариуш Блашчак удостовери, че през декември 2022 година на територията на Полша е паднала и се е разрушила съветска ракета.Той означи, че полските военни не са уведомили държавното управление и не са организирали търсене на падналата ракета, оповестява BBC.

Блашчак сподели, че инспекция, която той е разпоредил след инцидентното разкриване на ракетни фрагменти, е посочила, че полските военни са получили информация за ракетата от украински сътрудници, само че не са направили нужното следователно.

„ Установено е, че на 16 декември центърът за въздушни интервенции е получил от украинската войска данни за обект, който се доближава към полското въздушно пространство, който може да бъде ракета “, уточни полският министър.

„ Според констатациите от одита оперативният пълководец не е извършил отговорностите си и не е уведомил мен и другите служби, както е планувано при положение при поява на обект в полското въздушно пространство “, означи Блашчак, като добави, че за първи път чул за ракетата през април, откакто са открити останките от нея.

В тази връзка министърът добави, че издирването на падналата съветска ракета също не е проведено по верния метод. В региона на рухването беше изпратен единствено полицейски патрул, а едвам на 19 декември бе изпратен хеликоптер за търсене и още същия ден ограничиха издирвателната интервенция.

Украинската организация УНИАН осведоми, че съветската крилата ракета Х-55 е изстреляна на 16 декември 2022 година от съветски аероплан, излитащ от летище в Беларус. Ракетата е прелетяла няколкостотин километра и падна в западната част на Полша в гориста околност. Тя беше открита инцидентно от локален гражданин в края на април тази година.

Месец по-рано на полска територия падна ракета съветско произвеждане С-300 и умъртви двама локални поданици. Впоследствие бе доказано, че заблудената ракета е била изстреляна от украинските сили против масиран съветски ракетен обстрел. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР