Полските фермери блокираха пътища и организираха протести на граничните контролно-пропускателни

...
Полските фермери блокираха пътища и организираха протести на граничните контролно-пропускателни
Коментари Харесай

Полските фермери отново блокираха пътищата

Полските фермери блокираха пътища и проведоха митинги на граничните контролно-пропускателни пунктове с Украйна. Демонстрацията е част от нова вълна от митинги против вноса на аграрни артикули от прилежащата страна.


Варшава беше измежду най-верните поддръжници на Киев по време на близо двегодишната инвазия на Русия, само че икономическите търкания утежниха връзките сред съдружниците, съобщи Агенция Франс Прес.

Земеделските производители в Полша настояват, че отварянето на пазара на Европейски Съюз за украински селскостопански артикули е довело до понижаване на цените и до нелоялна конкуренция.

Фермерите започнаха митинги на граничните пунктове и блокираха автомагистрали, като затрудниха трафика с колони от постепенно движещи се трактори, които се насочиха към огромните градове.

" Нямаме различен избор ", съобщи пред Агенция Франс Прес Марчин Вилгос, уредник на митинга в Дорохуск на границата с Украйна.

" Пренасищането с артикули от Украйна, създадени не в сходство със стандартите и процедурите на Европейски Съюз, е голямо задължение за нас ", сподели Вилгос.

Акцията е проведена в най-малко 250 обитаеми места от главния полски аграрни синдикат, който съобщи, че тя ще продължи до 10 март.

Запитан за митингите, полският министър на земеделието Чеслав Шекерски съобщи, че фермерите имат " законни упования и претенции " за ограничение на несъразмерния импорт от Украйна.

Полша забрани вноса на украинско зърно при предходното националистическо държавно управление на „ Право и правдивост “ и го резервира, макар че на изборите през октомври на власт пристигна нова демократична коалиция.

Шекерски съобщи, че Полша води двустранни диалози с Украйна за решение на въпроса, само че не изключи нови забрани, отнасящи се до други групи артикули.

" Това може да се наложи за захарта, в случай че притокът е прекомерно огромен. Може да се наложи и за птичето месо ", сподели министърът и добави, че държавното управление има намерение да повдигне въпроса в диалозите с Киев./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР