Полски учени са открили останки от над хиляда екземпляра на

...
Полски учени са открили останки от над хиляда екземпляра на
Коментари Харесай

Откриха вкаменелости на животни отпреди 240 млн. години в Полша

Полски учени са разкрили остатъци от над хиляда екземпляра на изчезнали животни, датиращи отпреди към 240 милиона години, в това число кости на незнайно до момента на науката влечуго, заяви " TVP World ".


В Медари, покрай Тарновски Гори (Горна Силезия), екип от учени от Биологическия факултет на Варшавския университети Института по палеобиология на Полската академия на науките направиха извънредно изобретение. Изследователите се натъкват на пластове, съдържащи извънредно огромен брой скотски кости, датиращи отпреди към 240 милиона години.

" Провеждаме изкопни работи на мястото на изоставена фабрика за произвеждане на тухли. Червените и зелените пластове от тиня, които изследваме, са датирани към междинния триас. Това е изключително значим миг в историята на живота на Земята, защото по това време се появяват доста скотски групи, като бозайници, влечуги и динозаври ", споделя доктор Лукаш Чепински от Полската академия на науките, съавтор на проучването. " В Медари е записан този основен миг от праисторията на нашата планета ", добави той.

Според доктор Чепински откритието в Силезия е " събитие от международен мащаб ". Той изяснява, че находищата от междинния триас са доста редки, а най-близките места с вкаменелости на сходна възраст са на стотици километри от Медари.

По време на междинния триас Земята е изглеждала по напълно друг метод от днешния. Всички континенти са били свързани в един суперконтинент - Пангея. В източната ѝ част океанът Тетис образувал голям залив. Районът, който се изследва от откривателите в Медари, се намирал в южната му част. В тази обширна равнина морето е прииждало и изтичало няколко пъти в цикли, продължаващи хиляди години.

" Животните, които откриваме в Медари, са заровени в седименти с морски генезис ", прецизира Войчех Павлак от Биологическия факултет на Варшавския университет, един от създателите на обявата.

Сред организмите, чиито остатъци са открити в Силезия, са четири типа дребни акули. Изследователите откриват в калните камъни и вкаменелости на костни риби. На мястото те откриват съществуването на кости, наподобяващи крокодилско земноводно, наречено Mastodonsaurus, с дължина 6 метра, както и на рибоядно влечуго Tanystropheus, с сходни размери, с извънредно дълга шия, състояща се от 13 прешлена. Останките от него са съсредоточени в Медари в невиждано на никое място другаде по света количество. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР