Полски учени са открили ген, който според тях, удвоява риска

...
Полски учени са открили ген, който според тях, удвоява риска
Коментари Харесай

Полски учени откриха ген, който удвоява риска от тежко протичане на COVID-19

Полски учени са разкрили ген, който съгласно тях, удвоява риска от тежко протичане на COVID-19, съобщи Ройтерс.

Изследователите се надяват, че откритието им ще помогне на лекарите да разпознават хората, които са най-застрашени от болестта.

С неувереното отношение към имунизациите - главен фактор зад високата смъртност от ковид в Централна и Източна Европа, откривателите се надяват, че идентифицирането на тези, които са изложени на най-голям риск, ще ги окуражи да се имунизират и ще им обезпечи достъп до повече благоприятни условия за лекуване при положение на болест.

" След повече от година и половина работа беше допустимо да идентифицираме ген, виновен за предразположението към по-тежко заболяване от ковид ", сподели министърът на опазването на здравето Адам Неджелски. " Това значи, че в бъдеще ще можем да идентифицираме хора, предразположени да пострадат по-сериозно от COVID-19 ", добави той.

Изследователите от Медицинския университет в Бялисток са открили, че въпросният ген е четвъртият най-съществен фактор след възраст, пол и тегло, определящ какъв брой съществено човек ще пострада от COVID-19.

Генът участва в към 14 % от популацията на Полша спрямо 8-9 % за Европа като цяло и 27 % в Индия, отбелязва Марчин Монюшко, началник на проучването.

Други изследвания също демонстрират смисъла на генетичните фактори за тежестта на развиване на COVID-19.

През ноември английски учени откриха ген, който евентуално е обвързван с двойно по-висок риск от белодробна непълнота при COVID-19, напомня организацията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР