Полската централна банка трябва да формулира ясно защо се опитва

...
Полската централна банка трябва да формулира ясно защо се опитва
Коментари Харесай

МВФ поиска обяснение за интервенциите срещу злотата

Полската централна банка би трябвало да формулира ясно за какво се пробва да отслаби злотата, зяви на 8 февруари МВФ. И добави, че стратегиите за покупки на активи са най-хубавият метод за поддръжка на стопанската система.

Паричните стратези на Полша изненадаха пазарите в края на декември 2020-а с непредвидена намеса в размер на 7 милиарда щ. $, с което смъкнаха цената на националната валута до най-ниските стойности от съвсем десетилетие насам. Въпреки че от началото на януари полските централни банкери не са гастролирали на валутния пазар, ръководителят на институцията Адам Глапински съобщи на 5 февруари, че той и сътрудниците му могат да продължат с интервенциите, с цел да улеснят националното стопанство да се възползва от рекордно ниските лихвени проценти. Междувременно, банковата стратегия за придобиване на облигации през последните месеци бе редуцирана до алегорични количества.

В тази връзка МВФ съобщи на 8 февруари, че "по-нататъшната поддръжка за по-щедра парична политика ще бъде реализирана най-ефикасно посредством нарастване на покупките на активи ". И че "интервенциите с парични цели ще са оправдани, в случай че спомагателните количества добити облигации не съумеят да повлияят съответно на цените, с което да слагат под въпрос достиженията на паричните ограничения ".

Средната цена на злотата е останала подценена през цялата 2020-а на база на действителните ефикасни обменни курсове, оповестяват специалистите на МВФ след регулярните съвещания с публични представители на полското държавно управление и на централната банка.

Полските парични стратези твърят, че злотата е била подложена на прогресивен напън, който, в случай че се стабилизира, ще намали скоростта на икономическо възобновяване на страната. Някои анализатори пък подозират, че главната цел на интервенциите е била да увеличи годишната облага на Полската централна банка, която отива в държавния бюджет.

За МВФ "освен за изглаждане на прекомерните съмнения, интервенциите на валутния пазар са подобаващи за задачите на паричната политика, в случай че са част от точно разказана и ясно обяснена тактика ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР