Полската полиция арестува двама политици, осъдени за злоупотреба с власт,

...
Полската полиция арестува двама политици, осъдени за злоупотреба с власт,
Коментари Харесай

Полицията в Полша арестува депутати в двореца на президента Дуда

Полската полиция арестува двама политици, наказани за корист с власт, които в продължение на часове се укриваха в двореца на президента Анджей Дуда, което е трагична ескалация на опълчването сред новото и предходното държавно управление, написа " Гардиън ".


Дуда е приел членовете на някогашната ръководеща партия в президентския замък, до момента в който полицията е отишла в домовете им, с цел да ги арестува. Полските медии оповестиха, че мъжете са били задържани в двореца. Варшавската полиция не даде детайлности, като сподели единствено, че карцерът е " в сходство със правосъдна заповед ".

Развитието на събитията е последното в нарастващия спор сред новото държавно управление, ръководено от министър-председателя Доналд Туск, и консервативната партия " Право и правдивост ", която управляваше Полша в продължение на осем години до предишния месец, откакто претърпя проваляне на парламентарните избори през октомври.

Дуда е тясно обвързван със " Право и правдивост " и дава ясно да се разбере, че ще се опълчи на програмата на Туск. Вторият и финален мандат на Дуда е доникъде на 2025 година

Туск упрекна президента, че се съгласява с дейностите на " Право и правдивост " за основаване на безпорядък и неустойчивост след изборното проваляне, като съобщи, че Дуда " би трябвало да спре този театър, който води до доста рискова обстановка ".

Премиерът съобщи, че президентът попречва правораздаването, като дава леговище на търсени лица. На конференция той прочете член от наказателния кодекс, който съгласно него Дуда е нарушил и за който се планува затвор от три месеца до пет години.

" Искам единствено президентът да е наясно в какво са го вкарали неговите политически другари. Те са тези, които му слагат капан, а не аз ", сподели Туск.

В центъра на разногласието са двама високопоставени членове на " Право и правдивост " - някогашният министър на вътрешните работи Мариуш Камински и някогашният му заместител Мачей Васик, които излязоха за малко от двореца, с цел да приказват с публицисти.

" Ние не се крием ", сподели Камински. " В момента сме с президента на Република Полша, до момента в който злото не изгуби ".

Камински и Васик бяха наказани за корист с власт за дейности, подхванати през 2007 година, когато работеха в предходното държавно управление, ръководено от " Право и правдивост ", и през декември бяха наказани на две години затвор. Двамата упорстват, че са почтени./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР