Полската PKN Orlen остава най-голямата компания в Централна и Източна

...
Полската PKN Orlen остава най-голямата компания в Централна и Източна
Коментари Харесай

Oсемнадесет български компании попадат в регионалния топ 500

Полската PKN Orlen остава най-голямата компания в Централна и Източна Европа в класацията на Coface

Още по тематиката
Най-големите компании: Една добра година

Най-растящи са производителите на машини и съоръжение, високите технологии и храните, нагоре са и търговията и текстилът. Срив има в метали, горива и строителство
1 юли 2017
SeeNews Top100: Dacia е най-голямата компания в района
4 окт 2016
Dеloitte 500: Компаниите в района форсират растежа си

Забавянето на стопанските системи в Централна и Източна Европа обаче може да охлади растеж на приходите
7 сеп 2016
17 български компании попадат в районната бизнес ранглиста на Coface

Полската PKN Orlen е най-голямата компания в Централна и Източна Европа, демонстрира Coface CEE Top 500
26 авг 2015

За поредна година полският петролен колос PKN Orlen оглавява подреждането на най-големите компании съгласно приходите им в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), изготвяно от интернационалната група за ръководство и обезпечаване на кредитен риск Coface. В тазгодишното издание на Coface CEE Top 500 броят на българските сдружения се усилва с едно – до 18, като на първо време от тях се класира държавният Български енергиен холдинг, който заема 25-о място (виж таблицата).

Традиционно в челните позиции на класацията преобладават компании с активност в петролния, автомобилния и енергийния бранш. Представянето в обособените браншове през миналата година е било разнопосочно – до момента в който в автомобилния бранш пазарът е бил прогресивен, при петролната промишленост да вземем за пример резултатите се утежняват, регистрират от Coface. Общо за района приходите на водещите 500 компании са се свили с 0.6%, като спадовете са най-отчетливи при машиностроенето (-59.1%), енергетиката (-7.3%), металите (-6.4%) и горивата (-5.4%). Понижението на облагите на топ 500 пък е с 3.1%.

Междувременно съживяването на пазара на труда в района и обвързваното с него растящо ползване са фактори и за нарасналото търсене на коли, което поддържа и резултатите на автопроизводителите, доста от които имат мощности в района. Така през 2016 година представителите на бранша към този момент заемат 20% от 500-те места в класацията в съпоставяне със 17% година по-рано, а приходите им нарастват с 8.6% при растеж на облагата с 6.8%, демонстрират данните от Coface CEE Top 500.

Шампионите в района

Освен че резервира лидерската позиция в подреждането, Полша остава и страната с най-вече представители в топ 500 – в тазгодишното издание на класацията влизат 168 компании от страната, чиито общи обороти са се нараснали с 3.3% през 2016 година Следващата най-многобройна група е на сдруженията от Унгария – общо 75, където данните сочат стесняване в общите доходи с 11.5%. Сериозен спад записва да вземем за пример миналогодишният номер 2 в подреждането GE Infrastructure Holding, чиито доходи понижават от 14.5 милиарда евро през 2015 година до едвам 2.9 милиарда евро през 2016 година, вследствие на което компанията отстъпва до 28-о място. Миналогодишният номер 3 в класацията, който съумява да резервира позицията си и през тази година – унгарската петролна компания MOL, също бележи доста стесняване на бизнеса си – с 13.5% до 13.3 милиарда евро оборот за 2016 година При горивата обяснението е в ниските цени на суровината.

Овакантеното второ място се заема от чешката Skoda Auto, която през предходната година е нараснала приходите си с 10.5% до 11.7 милиарда евро. Общо в страната обаче оборотите на огромните сдружения са се свили с 2.2%. В класацията влизат 71 компании от Чехия.

Българското присъединяване

Сред 18-те български компании, които намират място в групата на 500-те корпоративни водача в района, също се следи мощно наличие на представители на секторите на енергетиката и горивата – тук са да вземем за пример двете сдружения на съветския петролен колос " Лукойл " (рафинерията в Бургас и търговецът " Лукойл България " ), които обичайно са в челната тройка на едрия бизнес в страната, държавните НЕК, " АЕЦ Козлодуй " и " Булгаргаз ", " ЧЕЗ електро ", " ОМВ България ", търговецът на горива " Сакса " и русенският цех за биодизел " Астра биоплант ", който е измежду най-динамично растящите български компании за 2016 година

В Coface CEE Top 500 попадат още медодобивният цех " Аурубис ", веригата магазини " Кауфланд ", компанията " Адванс пропъртис ", която сплотява огромна част от бизнеса на братята Кирил и Георги Домусчиеви, както и друго от сдруженията им – фармацевтичното " Хювефарма ", което влиза за пръв път в топ 500. Групата от 18 се добавя от още една фармацевтична компания – " Софарма ", търговецът на цигари " Дафна груп " ( " Табако трейд " ) и дистрибуторът на цигари " Експрес логистика и дистрибуция ", както и телекомът БТК. Общите доходи на 18-те български сдружения са се свили със 7.07% до 16.7 милиарда евро, а облагата им понижава с 8.71% до 287 млн. евро. Движението надолу в оборотите обаче е поради ниските цени на горивата и металите.

" В " Кофас " оценяваме икономическата обстановка като удобна – налице е динамичен растеж на домакинското ползване и чистия експорт, което е обвързвано с възходяща убеденост и растеж в заетостта. Рисковете обаче остават – това са главно в някои от секторите и във връзка с зависимостта от европейско финансиране ", показва шефът на Coface за България Милена Виденова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР