Полската демокрация спечели частично временно помилване в понеделник, когато президентът

...
Полската демокрация спечели частично временно помилване в понеделник, когато президентът
Коментари Харесай

Тръмп в Полша

Полската народна власт завоюва отчасти краткотрайно опрощение в понеделник, когато президентът Анджей Дуда наложи несъгласие на два спорни законопроекта, които биха дали право на ръководещата партия " Право и правдивост " да има директна власт над полските съдилища. Частично, тъй като президентът Дуда подписа законопроект, който дава право на министерството на правораздаването да управлява локалните съдилища. И краткотрайно, тъй като Дуда сподели, че скоро ще показа свои версии на законопроектите. /БГНЕС/

Не е загадка, че „ Право и правдивост “ и нейният водач Ярослав Качински са се вгледали в независимостта на правосъдната система, една от дребното останали инспекции за контрола над полската страна. По-слабо оценена, само че не по-малко ясна, е ролята, която Съединени американски щати играят, като ги предизвикват да подхващат тази последна стъпка.

Качински и неговата партия сграбчиха властта, откакто завоюваха парламентарните избори през 2015 година, само че тази година те бяха изключително безразсъдни. На срещата на върха на Европейския съюз през март те се пробваха да блокират избирането на Доналд Туск, някогашен полски министър председател и конкурент на Качински, за втори мандат като началник на Европейския съвет.

Те изгубиха с 27 гласа против 1, неловко състояние, което способства за внезапен спад в поддръжката съгласно допитванията до публичното мнение, което от своя страна ги насърчи да се стремят единствено все по-нагоре и по-нагоре. Оттук и правосъдните закони, които те облякоха в изразителност по отношение на нуждата от правосъдна промяна.

В тази неразбория се намеси Доналд Тръмп, самият той заседнал в разногласия и търсеше положителни медии. И по този начин, Белият дом разгласи, че по пътя си към срещата в Хамбург на Г20 този месец ще посети Полша, страна, считана за най-проамериканска в Европа.

Белият дом сложи изискванията: Тръмп трябваше да бъде посрещнат от аплодиращи го тълпи, даващи на света усещането за мощен американски водач, обожаван всеобщо в чужбина и от водачите там. Удобно, защото на срещата на върха на самодейността " Три морета ", която се състоя във Варшава, Тръмп можеше да се срещне с водачите от още 11 страни в района.

Посещението сработи и Качински – обкръжено от критици в Европа, държавното управление му трябваше да покаже, че Полша се радва на уважението на един от най-могъщите политици в света.

И по този начин, Тръмп пристигна във Варшава, удостовери уговорката си към член 5 на НАТО за групова защита и даде обещание контракти за продажба на ракети " Патриот " и природен газ за Полша. Партията на Качински се впечатли от аплодиращите тълпи, и двете страни заключиха - с основателна причина - че визитата е сполучливо.

Положението на „ Право и правдивост “ в изследванията на публичното мнение се подобри; Последната анкета, осъществена преди гласуването на правосъдната промяна, сподели 38% поддръжка за партията и едвам 19% за Гражданската платформа, най-голямата опозиционна партия.

Посещението на Тръмп съответства с новото правосъдно законодателство, което към този момент очакваше гласоподаване в Сейма, долната камара на Народното събрание. Но малко преди идването му проектозаконите бяха ненадейно оттеглени.

След като числата на поддръжка в изследванията и хвалбите в медиите започнаха да прииждат, партията още веднъж се върна към деяние и добави една трета мярка, за отзоваване на съдиите на Върховния съд, с цел да могат наследниците им да бъдат определени от Сейма. Тъй като Върховният съд удостоверява резултатите от парламентарните и президентските избори, законопроектът би дал на „ Право и правдивост “ надзор освен върху съдилищата, само че и върху изборните резултати (това беше един от законите, на които Дуда наложи вето).

Накратко, против цената на известни овации, Тръмп даде на Качински отбрана, с цел да извърши прелом. И какво вършат от този момент и Съединени американски щати? Държавният департамент направи изсъхнало изказване, дефинирано, с цел да не обиди полските управляващи ( " Настояваме всички страни да подсигуряват, че всяка правосъдна промяна не нарушава конституцията на Полша " ).

Малко евентуално е Тръмп да има намерение да опрости похищението към властта на Качински. Но като не употребява визитата си, с цел да накара водача на „ Право и правдивост “ да почете демокрацията, Тръмп даде индиректно утвърждение на възобновената акция за законотворчество. И Дуда показва политическа самостоятелност с налагането на несъгласие върху два от проектозаконите, в противоположен случай той би бил правилния съдружник на Качински. Ще забележим дали новите му законопроекти ще се опълчват на дейностите на Качински или ще разширят въздействието на Дуда върху съда за сметка на Закона и правораздаването.

Крайната отговорност е на поляците и те ще би трябвало да отговорят - както направиха прелестно през последните няколко седмици с организирането на огромни митинги, които най-вероятно принудиха Дуда да наложи ветото си. Но до неотдавна те не би трябвало да го правят сами: тъкмо това е обстановката, при която предходни американски президенти биха могли и биха употребявали престижа на страната си, с цел да упорстват за независимост и народна власт. Вместо това, оттатък аплодисментите на изфабрикуваните маси, всичко, което полският народ чува от Белия дом, е безмълвие. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР