Полската армия от около 1 милион войници отбранява страната си

...
Полската армия от около 1 милион войници отбранява страната си
Коментари Харесай

1 септември 1939 година Полша осъмва нападната от 2,4 милионна германска армия. Хитлер облича военна униформа и не я сваля до самоубийството си



Полската войска от към 1 милион бойци отбранява страната си от 2,5 милионна немска войска, нахлуваща от Запад и против 1-милионна руска войска от Изток. 



Според немската пропаганда войната стартира сякаш поради отхвърли на Полша да съобщи на Германия свободния град Данциг (Гданск) и да ѝ даде правото да построи екстериториални транспортни магистрали за Източна Прусия. Според самия Хитлер „ става дума за уголемение на жизненото пространство и обезпечаване на снабдяването, както и за решение на балтийския проблем “. На войната против Полша се гледа като на първи стадий от битката за международно владичество. Успешното довеждане докрай на войната с Полша доста би подобрило позициите на Германия по отношение на европейските ѝ съперници – Англия и Франция, които в лицето на Полша биха изгубили своя съдружник на изток. През лятото на 1939 година в Европа се основава обстановка, която е удобна за Германия – англо-френско-полската коалиция не съставлява едно цяло нито във военно, нито в политическо отношение – засилена е увереността, че Англия и Франция няма да подхващат съществени ограничения при вероятно нахлуване над Полша. Освен това Германия изпреварва своите съперници в подготовката за война. Същевременно, по силата на пакта Рибентроп-Молотов, територията на Полша е авансово разграничена със Съюз на съветските социалистически републики.

Целите на Съюз на съветските социалистически републики са

Унищожаване на суверенитета на Полша, която през 1920 година побеждава Съюз на съветските социалистически републики в полско-съветската война и се смята за основна опасност за Москва.

Анексиране на Полша оптимално бързо към Съюз на съветските социалистически републики.

Получаване на спомагателен военноикономически запас за следващо нахлуване на запад или изток.

Осигуряване на плацдарм при бъдещо нахлуване срещу Германия.

Съюз на съветските социалистически републики показва войната и като освободителна на " братските нации " от " Западен Беларус " и " Западна Украйна ".



На Германия

Унищожаване на суверенитета на Полша.

Изваждане на Полша оптимално бързо като съдружник на Англия и Франция, при възможна война на запад.

Получаване на спомагателен военноикономически запас за следващо нахлуване на запад или изток.

Осигуряване на плацдарм при бъдещо нахлуване срещу СССР.

Съветски церемониал в Лвов, тогава Полша, през днешния ден Украйна



Полска пехота

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР