Полша засега категорично отказва да подкрепи плана на Европейската комисия

...
Полша засега категорично отказва да подкрепи плана на Европейската комисия
Коментари Харесай

Полша блокира ЕК за таван от $60 в цената на руския петрол


Полша към този момент изрично отхвърля да поддържа проекта на Европейската комисия за налагане на таван на цената на съветския нефт от $60 за барел и по този метод блокира приемането на мярката. Според Варшава избраната пределна цена не е задоволително дребна.

Снощи няколко европейски дипломати, представени от Агенция Франс Прес, заявиха, че останалите 26 държави-членки са подготвени да одобряват проекта в точния момент, с цел да влезе той в действие в понеделник, дружно с ембаргото на Европейски Съюз върху съветския недопечен нефт. А през днешния ден един от договарящите съобщи пред организацията: " Мълчанието от Варшава е оглушително. "

Ембаргото, което влиза в действие на 5 декември, ще попречи на доставките на съветски недопечен нефт с танкери до Евросъюза, а тези доставки са 2/3 от вноса на страните-членки.

Енергийни специалисти пресмятат, че Русия е спечелила 67 милиарда евро от продажбата на нефт на клиенти от Европейски Съюз след нашествието си в Украйна на 24 февруари. Това е повече от съветския боен бюджет, който бе в размер на 60 милиарда евро преди войната,. Сумата също по този начин е по-малка от общата финансовата и военната помощ, отпусната от страните от Европейски Съюз в поддръжка на Киев.

От понеделник на танкерите към този момент няма да бъде позволено да внасят съветски недопечен нефт в Европа, а ценовият таван има за цел да затрудни заобикалянето на глобите посредством продажба в страни отвън Европейски Съюз. Китай и Индия, да вземем за пример, не са лимитирали вноса на съветски нефт, само че съгласно проекта на Европейска комисия, на европейските застрахователи ще бъде неразрешено да покриват разноски на танкери, които транспортират нефт на цени над $60 за барел.

Еврокомисията предложи при налагане на таван да влезе в действие и заповед, че в случай че комерсиалната цена на петрола падне под $60 за барел, тогава таванът ще бъде понижен, до момента в който стане с 5% по-нисък от пазарния.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР