Полша закупи британски ракети земя-въздух, тъй като страната се стреми

...
Полша закупи британски ракети земя-въздух, тъй като страната се стреми
Коментари Харесай

Полша купува въоръжения за 2 млрд. евро от Великобритания

Полша закупи английски ракети земя-въздух, защото страната се стреми да укрепи въздушната си защита след съветската инвазия в Украйна, съобщи PAP.

Агенцията по въоръженията (АП) към полското министерство на защитата подписа контракт за закупуване на общи противовъздушни модулни ракети и пускови установки за полската войска от MBDA UK, английското дъщерно сдружение на европейския производител на ракетни системи.

Договорът с MBDA планува доставката на 44 пускови установки iLauncher и няколкостотин ракети за полската стратегия за рационализация на системите за противовъздушна защита " PILICA+ " в интервала 2025-2029 година, написа в Туитър Кшиштоф Платек, представител на организацията.

В изказване за пресата английската компания съобщи, че договорката на стойност 1,9 милиарда английски лири (2,16 милиарда евро) " ще подкрепи модернизацията и производството на общо 22 батареи за противовъздушна защита (ПВО) в Полша, което я прави най-голямата европейска стратегия за придобиване на Противовъздушна отбрана с дребен обхват в НАТО ".

Според производителя системата може да поразява въздушни и ракетни цели на разстояние до 25 км.

Коментирайки договорката, Мариуш Блашчак, министър на защитата на Полша, написа в Туитър: " Още една стъпка в програмата " PILICA+ “. Това е стъпка напред в способността за поразяване на въздушни цели и увеличение на опциите на полската противовъздушна защита. "

Според английския министър на защитата Бен Уолъс „ Дълбоките и исторически връзки сред Обединеното кралство и Полша в региона на защитата вършат още една крачка напред с подписването на най-голямата до момента договорка за експорт на отбранителни артикули. "

PILICA и PILICA+ са зенитно-ракетни и артилерийски системи с дребен обхват на деяние. Тяхната задача е да се борят с безпилотни летателни апарати, хеликоптери, самолети и крилати ракети на разстояние до пет километра. Те се употребяват за отбрана на летища и военни групировки и като средство за директна отбрана на ракетните батареи „ Patriot “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР