Полша ще започне съвместна инициатива с Европейската комисия за проследяване

...
Полша ще започне съвместна инициатива с Европейската комисия за проследяване
Коментари Харесай

Полша и Еврокомисията започват инициатива за отвлечени украински деца

Полша ще стартира взаимна самодейност с Европейската комисия за следене на украински деца, които са били отвлечени от Русия по време на нахлуването в Украйна, гарантирайки, че виновните ще бъдат изправени пред правораздаването, съобщи.

Под управлението на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и полския министър председател Матеуш Моравецки, планът ще бъде подсилен от организациите на Организация на обединените нации, разгласи представителят на Комисията Дана Спинант.

" Вие сте наясно с трагичната обстановка на украинските деца, отвлечени от Русия и изпратени там за осиновяване. Това е огромен обществен проблем, покруса и закононарушение. Ето за какво дружно с Полша започваме тази самодейност за справяне с трагичната обстановка ", добави тя.

Еврокомисията ще даде повече информация за самодейността през идващите дни, сподели представителят на брифинга за медиите. Засега пресслужбата на Комисията отхвърли да даде повече детайлности.

Откакто Русия нахлу в Украйна предходната година, разнообразни интернационалните институции упрекват Кремъл в принудително депортиране на украински деца в Русия или в следени от Русия територии. По данни на украинската прокуратура от експлоадирането на съветската война в Украйна 16 хиляди деца са били отвлечени и отведени в Русия.

 Украинците в България: проблеми с езика и помощите, от време на време - и с отношението Украинците в България: проблеми с езика и помощите, от време на време - и с отношението

" Затова, дружно с Европейската комисия, с поддръжката от организациите на Организация на обединените нации, ние сплотяваме старания за събиране на доказателства и предприемане на дейности, тъй че отвлечените деца да могат да бъдат открити и виновните за закононарушението да бъдат изправени пред правораздаването ", разгласи полската дипломатическа работа пред EURACTIV.

Помолена за коментар, Хелзинкската фондация за правата на индивида не отговори на имейла от EURACTIV преди публикуването на тази публикация.

По-рано тази година немското и нидерландското външно министерство осъдиха Москва за това, което нарекоха " жестока " и " нечовешка " политика на " скъсване на фамилии ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР