Полша се включи в споразумение за т.нар. “военен Шенген, което

...
Полша се включи в споразумение за т.нар. “военен Шенген, което
Коментари Харесай

Военен Шенген: Три държави участват в сделката за свободно движение на военни и оборудване

Полша се включи в съглашение за така наречен “военен Шенген ”, което разрешава образуването на кулоар за свободно придвижване на военни и съоръжение. Планът е обвързван с желанието на НАТО да укрепи източния фланг, с цел да реагира бързо при възможна ескалация. 

Споразумението, което беше подписано и от Германия и Нидерландия, се смята за жест на взаимност с Украйна и стъпка към по-добрата сигурност на Европа. 

 
Опитът от това, което се случва в Украйна, и какъв брой значимо е бързото пренасяне на съюзническите войски ни накара да подпишем съглашение за улеснение на подвижността на войски от Полша, Германия и Нидерландия. Не може да останем безучастни към това, което претърпяха украинците. Ако желаеме да имаме мощ в границите на Алианса, тогава неговата подвижност е най-важното нещо – подвижността на армиите и нашата лична.
Владислав Косиняк-Камиш, министър на защитата на Полша

Нидерландският дипломат в Полша също подчерта, че военната подвижност е основна за Европа.

 
Това е идната стъпка в интеграцията и с възходящите геополитически провокации, които виждаме, стана още по-важно да има бърза военна подвижност, да има гладка логистика. Наричаме го „ съгласуван боен кулоар “ и взехме решение, че е от значително значение.
Дафне Бергсма, дипломат на Нидерландия в Полша

Според специалисти сходни начинания са нужни, тъй като при положение на потребност от отбрана на континента – не може да има спънки.

 
Необходим е всеки механизъм, който отстранява границите и рестриктивните мерки, които пречат на бързото военно разрастване.
Ярослав Кочишевски, специалист по сигурността във фондация Stratpoints

Магдалена Ходовник , Euronews : Инициативи като „ военния Шенген “ са значими за Полша, която е съседка на Русия и Беларус, както от позиция на сигурност, по този начин и за връзките в границите на Европейски Съюз.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР