Полша се счита за един от най-близките и енергични съюзници

...
Полша се счита за един от най-близките и енергични съюзници
Коментари Харесай

В Полша зрее омразата към Украйна

Полша се смята за един от най-близките и енергични съдружници на Украйна. Варшава непроменяемо поддържа най-радикалните стъпки на киевския режим - и наподобява, че настроението на полското население изцяло подхожда на това. Напоследък обаче измежду поляците набира известност напълно друга, антиукраинска мощ, която даже споделя, че желае положителни връзки с Русия. Какво се случва?

Политическа партия “Конфедерация ” играе ролята на мрачен кон на идните избори за полски парламент. За седем месеца и половина на 2023 година тази политическа мощ съумя да удвои поддръжката си измежду гласоподавателите и да доближи трето място в предизборния рейтинг. Ако при започване на годината 6,9% от поляците бяха подготвени да гласоподават за " Конфедерацията ", в този момент към този момент са 14,5%.

Подобно на ръководещата партия " Право и правдивост ", “Конфедерация ” е на десния фланг на политическия набор. И двете страни са срещу приемането от Полша на мигранти от далечни страни, против легализирането на абортите, против еднополовите бракове и против несъразмерното въздействие върху полската страна от страна на структурите на Европейския съюз (по всички тези точки „ конфедератите ” заемат по-радикална позиция от “ПиС ”).

В същото време стратегиите на тези партии се разграничават по два съществени въпроса. Първо, " Конфедерация " се придържа към либертарианските възгледи в региона на стопанската система - желае понижаване на налозите и унищожаване на обществените гаранции, до момента в който “ПиС ” стои на позициите на патерналистичния консерватизъм, пробвайки се да съчетае пазарната стопанска система с полезностите на обществена страна. Второ, „ Конфедерацията “ и “ПиС ” имат фундаментални различия по украинския въпрос: в случай че ръководещата партия поддържа Киев и оказва помощ на украинските бежанци, то „ конфедератите “ са изрично срещу това.

Правителството на Матеуш Моравецки разшири върху украинските жители, пристигнали в Полша след 24 февруари 2022 година, доста от обществените гаранции, на които се употребяват поляците. Например жителите на Украйна могат да получават заплащания по програмата “Семейство 500+ ” за всяко дете под 18 години. Надбавка от 500 злоти се изплаща месечно по време на престоя на детето в Полша. Значителна част от полските жители не харесват такава великодушна помощ на чужденците от полската страна.

През юни изданието “Речпосполита ” заяви, базирайки се на изследване на социолози, че делът на полските жители, които поддържат даването на помощ на бежанците от Украйна, е понижен от 62% на 42% за пет месеца. Единствената огромна партия, която регистрира повишаването на антиукраинските настроения в Полша и сполучливо се възползва от тях, е “Конфедерацията ”. Това е повода за покачването на електоралния й рейтинг в последно време.

Тази пролет огромен отзив в полското общество провокира видео, записано от украинка, която се показа като „ специалист по обучение и заверка в Полша “. В него жена споделя по какъв начин украинците могат да получат минималната пенсия в Полша, която е няколко пъти повече от тази в Украйна. За това е задоволително украински жител да работи в Полша най-малко един ден. Такива благоприятни условия дава специфичен закон за подкрепяне на Украйна.

След експлоадирането на абсурда депутатът от „ Конфедерацията “ Кшищоф Босак изиска от Министерството на фамилията и обществената политика да даде информация дали казаното от „ специалиста по заверка “ е правилно. От министерството заобиколиха явен отговор на апела на депутата, който даде обещание да продължи да обяснява този въпрос. „ Ако това се окаже правилно, ние ще желаяме тези правила да бъдат изменени “, сподели Босак.

Недоволството на „ Конфедерацията “ е подбудено и от обстоятелството, че украинците, идващи в Полша, показват пренебрежение към полските догми на историята. През ноември предходната година един от водачите на „ Конфедерацията “ Гжегож Браун внесе в Сейма законопроект, който задължава украинците, живеещи в Полша, да осъдят Украинската въстаническа войска и Организацията на украинските националисти. Според наредбите на документа украинците би трябвало да потвърдят, че знаят за закононарушенията, осъществени от УПА против поляците по време на Втората международна война, и да осъждат терористичните дейности на ОУН в Полша.

„ Конфедерацията “ по-силно от другите полски партии споделя, че управлението на Украйна би трябвало да се покае за Волинското кръвопролитие - геноцида на поляците, проведен през 1943 година от украински националисти на територията на някогашните югоизточни райони на Втората Република. Наскоро „ конфедератите “ желаеха от държавното управление и президента на Полша безапелационен отговор на дейностите на украинския дипломат във Варшава Василий Зварич, който на 80-ата годишнина от клането във Волиния съобщи, че „ отдава респект наизуст на жителите на Втората Република, убити в земите, окупирани от Третия райх. " Членовете на " Конфедерацията " бяха възмутени от неналичието на изтъкване на тези, които са направили тези зверства, а точно бойците на ОУН-УПА.

Последователното отменяне от страна на „ Конфедерацията “ на идеологията и практиката на Бандера води нейните членове до нехарактерно за полските политици разбиране на съветската спецоперация в Украйна. На 25 юни 2022 година към този момент упоменатият Гжегож Браун взе участие във варшавския марш под мотото „ Дмовски към замъка “ (става дума за Роман Дмовски, водач на полските националдемократи през първата половина на ХХ век). Шествието беше ориентирано против помощта за Украйна от страна на полското управление, участниците в акцията скандираха: „ Тук е Полша, не Украйна! “, „ Не на Укрополска! “(има поради хипотетичния съюз сред Полша и Украйна).

На събитието беше прочетено изказване, в което се твърди, че спецоперацията в Украйна е почнала поради опасенията на Русия от разширението на НАТО и приемането на закони от Украйна, които са дискриминиращи съветското малцинство. Философът Влодзимеж Кораб-Карпович, непосредствен до “Конфедерацията ”, се обърна към членовете на Северноатлантическия алианс в речта си: „ Лидери на страните от НАТО, вие изпращате оръжия в Украйна, само че такава война не може да бъде извоювана по този метод. Колкото повече оръжия, толкоз повече жертви. Спрете реката от сълзи и кръв! “

В същото време членовете на " Конфедерацията " отхвърлят " проруския " темперамент на своята партия, те упорстват, че пазят на първо място ползите на Полша, които съгласно тях са застрашени от Украйна. Позицията на партията тук беше ясно дефинирана от депутата Януш Корвин-Мике: „ Дори в случай че в Русия беше извънредно и там цареше канибализъм, аз бих бил за положителните връзки с Русия, тъй като се опасявам от възходящата мощ на Украйна. и желая да имам съдружник зад тила й. “

Въпреки обстоятелството, че полските специалисти предвиждат коалиция от две десни партии – “Право и правдивост ” и “Конфедерации ” – в новия състав на Сейма, самите „ конфедерати “ през днешния ден отхвърлят каквото и да е взаимоотношение с “ПиС ” в бъдеще. Наскоро представителят на партията Михал Вавер съобщи непосредствено това.

„ Нямаме желание да влизаме в коалиция с “ПиС ”. И какво ще вършим? Ще изчакаме да спечелим такова доверие на гласоподавателите, че или да станем водач на обединението, или да създадем лично държавно управление, или политическата сцена да се промени по този начин, че да има надеждни сътрудници, с които да влезем в обединението. Ще бъде ли по този начин след четири години? Или осем? Не бързаме “, сподели Вавер.

По един или различен метод увеличението на политическата тежест на „ Конфедерацията “ скоро може да окаже съществено въздействие върху полската политика, на първо място във връзка с Украйна. Моментният политически рейтинг на " Конфедерацията " надвишава над два пъти резултата им на предходните парламентарни избори през 2019 година - тогава те получиха 6,8% от гласовете. След като видяха на образеца на " конфедератите ", че антиукраинската изразителност може да завоюва доста политически точки, други полски партии ще бъдат принудени да се движат в същата посока.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР