Полша планира да таксува украинските бежанци за храна и престой

...
Полша планира да таксува украинските бежанци за храна и престой
Коментари Харесай

Полша иска украинските бежанци да доплащат за престоя в жилища, предоставени от държавата

Полша възнамерява да таксува украинските бежанци за храна и престой след 4 месеца престояване в държавни квартири , заяви държавното управление на страната, представено от Ройтерс.

Повече от един милион украински бежанци откриха краткотраен дом в Полша, западната съседка на Украйна, след началото на войната там, разчитайки на добротата на непознати, които отвориха домовете си, както и на държавна помощ.

Но след първичното изтичане на социална поддръжка за бежанците, ресурсите понижават и за бежанците става все по-трудно да намерят жилища и да получат поддръжка, защото Полша е изправена пред увеличение на разноските за живот и напрежение в бюджета.

" Гражданите на Украйна, които остават в Полша в центрове за групово настаняване, ще вземат участие в разноските за жилище и храна ", се споделя в изказване на държавното управление.

Тези, които остават в такива места, да вземем за пример финансирани от държавното управление хотелски стаи или учебни общежития, за повече от 120 дни ще би трябвало да покрият 50% от цената до 40 злоти (8,87 долара) дневно на човек. След 180 дни те ще би трябвало да заплаща 75% от цената до 60 злоти. Тези, които не могат да работят заради възрастта или имат увреждания, както и бременните дами, няма да заплащат нищо.

Правителството желае новите правила да се ползват от 1 март 2023 година Законопроектът ще отиде в Народното събрание, където се чака да бъде признат без опозиция.
 Украинците остават в хотелите до 24 февруари
Украинците остават в хотелите до 24 февруари

Ново настаняване на бежанци ще се прави единствено в държавните и общински бази
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР