Полша иска САЩ да наложат санкции върху планирания газопровод Северен

...
Полша иска САЩ да наложат санкции върху планирания газопровод Северен
Коментари Харесай

Полша иска САЩ да наложат санкции и върху ”Северен поток 2”

Полша желае Съединени американски щати да наложат наказания върху планувания газопровод ”Северен поток 2 ”, който ще свързва Русия и Германия и ще удвои опциите за доставка на съветски газ. Това разгласи министър председателят на Полша Матеуш Моравиецки в изявление за локален вестник, оповестява ”Ройтерс ”. Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън разгласи във Варшава в събота, че Съединени американски щати преглеждат " Северен поток 2 " като опасност за енергийната сигурност на Европа (виж ТУК).

Проектът ще удвои до 110 милиарда куб. м годишно потенциала на Русия да придвижва газ през Балтийско море към Германия и други страни.

" Искаме строителството на газопровода " Северен поток 2 " да попадне под ударите на глобите на Съединени американски щати, които включват, наред с други, наказания против Русия ", акцентира Моравиецки.

" Тълкуването на този документ (американския закон за санкциите) до момента от страна на Държавния департамент на Съединени американски щати беше двусмислено и незадоволително за нас ", разяснява още полският министър председател.

Полша внася от Русия по-голямата част от газа, който използва, само че възнамерява да диверсифицира доставките, което я прави привлекателен пазар в борбата за експорт на газ сред Вашингтон и Москва.

Страната отвори първия си терминал за полутечен природен газ (LNG) в пристанище на Балтийско море, а през предходната година Варшава получи първата си доставка от Съединени американски щати на полутечен природен газ. Държавната полска газова компания PGNiG възнамерява да купи още газ след съглашение, подписано през ноември.

Полша не има намерение да удължава дълготрайния си контракт за импорт на газ с съветския колос " Газпром ", който изтича през 2022 година, защото се надява да разчита повече на американския полутечен газ и на планувана газова връзка с Норвегия. Полша също по този начин има съглашения за импорт на LNG с Катар.

Варшава дружно с Украйна и балтийските страни се тревожат, че " Северен поток 2 " ще усили зависимостта на Европа от съветския газ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР