Полша и Унгария са постигнали компромис с Германия за деблокирането

...
Полша и Унгария са постигнали компромис с Германия за деблокирането
Коментари Харесай

Германия постигна сделка с Унгария и Полша за Бюджета на ЕС

Полша и Унгария са постигнали компромис с Германия за деблокирането на процедурата по приемането на Бюджета на Европейския съюз за идващите седем години, който е в размер на над 1.8 трилиона евро, оповестява организация, базирайки се на изказване на почитан представител на полското държавно управление.

Полша и Унгария заплашиха да наложат несъгласие върху бюджета поради обвързването на европейските средства с господство на закона. Досега позицията на Варшава и Будапеща бе, че това обвързване може да докара до доста понижаване на средствата, които те ще получат, както и да подкопае доверието в двете национални държавни управления, които са обект на наказателни процедури за нарушение на демократичните правила на Европейския съюз.

Компромисът ще постави завършек на спора и ще разреши и приемането на Европейския избавителен фонд за справяне с корона рецесията, който е в размер на 750 милиарда евро.

Полският вицепремиер Ярослав Говин съобщи, че е реализирано съглашение с Германия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз. Престои въпросният компромис да бъде показан на останалите държавни ръководители от блока, само че съгласно Говин договорката може да бъде финализирана още в петък (11 декември).

"Засега имаме съглашение сред Варшава, Будапеща и Берлин, само че имам вяра, че това съглашение ще включва и останалите 24 европейски столици ", изясни полският вицепремиер пред кореспонденти във Варшава, без даде детайлности за сделката сред трите страни.

Новината към момента не е доказана нито от Германия, нито от двамата държавни ръководители в Полша и Унгария - Матеуш Моравецки и Виктор Орбан.

Ветото върху Бюджета на Европейски Съюз би забавило изплащането освен на 180-те милиарда евро, планувани за Полша и Унгария, само че и незабавните заплащания за всички останали страни, които са незабавно нужни за справяне с икономическата рецесия, настъпила след пандемията от COVID-19.

Ако в последна сметка не се стигне до договорка с Варшава и Будапеща, Европейски Съюз ще задейства ексклузивен бюджет от 1 януари 2021 година, само че това сигурно ще докара до стесняване на финансирането в съвсем всички области и евентуално може да сложи Унгария и Полша на края на опашката за средствата, планувани като финансова помощ за излизане от рецесията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР