Полша и Франция се договориха да възстановят формата на Ваймарския

...
Полша и Франция се договориха да възстановят формата на Ваймарския
Коментари Харесай

Франция и Полша съживяват Ваймарския формат

Полша и Франция се договориха да възстановят формата на " Ваймарския триъгълник ", това е доста добър формат, разгласи полският министър председател Матеуш Моравецки на взаимна конференция във Варшава с френския президент Еманюел Макрон. Той счита, че след Брекзит форматът Германия-Франция-Полша може да придвижи напред доста въпроси, свързани със селското стопанство, промишлеността, данъчната политика. По думите му след Брекзит популацията на трите страни ще съставлява 42% от популацията на Европейски Съюз. Моравецки счита също, че на срещите на " Ваймарския триъгълник " са вероятни " предварителни договорености преди срещите на Европейския съвет ". Форматът е умислен да спомага за съдействието сред трите страни, последната им среща бе през 2011 година.

На собствен ред Макрон прикани за по-тесни връзки с Полша в областта на сигурността и връзките с Русия при пренастройването на Европейски Съюз след Брекзит. " Бих желал това посещаване, нашите диалози да бележат същински преломен миг в ролята, която дружно можем да играем за утрешна Европа ", посочи Макрон пред публицисти, застанал до полския си хазаин Анджей Дуда. Домакинът също приказва за " пробив " и посочи, че след Брекзит Европейски Съюз би трябвало да придобие нова форма и да се сътвори нова настройка на другите функции в Европейски Съюз.

Макрон съобщи още, че концепцията за нов старт в разговора с Русия е потвърдила своята успеваемост за украинското контролиране. Той подсети, че през " последните години не е имало срещи (на " нормандския формат " ) и напредване по линия на минските договорености. От момента, когато рестартирахме връзките с Русия дружно с канцлерката Ангела Меркел, реализиран е прогрес, какъвто нямаше до тогава ", сподели Макрон.

ДУМА напомня, че през декември в Париж се организира първата от три години среща на върха на " нормандската четворка " - Франция, Германия, Русия и Украйна.

Стратегията за изолираност на Русия не даде предстоящите резултати, съобщи на своя ред френският дипломат в Украйна Етиен дьо Понсен в изявление за локалната телевизия " Громадске ". " Русия е огромен сътрудник, тя има военна мощ, стопански мощности, а ние имаме стопански ползи в Русия и на Украйна. Затова да се санкционира Русия в ъгъла като в учебната стая, няма смисъл. С нея би трябвало да се води разговор ", разясни дипломатът. Той добави, че президентът Макрон е сложил пред дипломатите задача за възстановяат контактите с Москва, с цел да задвижат " нормандския разговор ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР