Полша губи една от най-основните обществени скрепки, които доскоро бяха

...
Полша губи една от най-основните обществени скрепки, които доскоро бяха
Коментари Харесай

Новото правителство на Полша се изправи срещу Бог

Полша губи една от най-основните публични скрепки, които до неотдавна бяха изцяло непоклатими за тази страна - вярата в Бог. И новото държавно управление на Република Полша стартира да предизвиква унищожаването на религиозността. Според водещите полски политици страната е в развой на „ морална гражданска война, която унищожава традициите “. Какво стана с поляците?

Както знаете, след резултатите от миналогодишните парламентарни избори властта в Полша беше изтръгната от ръцете на консервативната „ Право и правдивост “ от демократична коалиция (обединение на “Гражданската коалиция ”, „ Левицата “ и „ Полша 2050 “). И в този момент новото държавно управление на Полша разгласи, че ще понижи броя на часовете по вероучение в учебните заведения на страната до един час седмично и ще направи тези часове първи или последни за даден ден. Според новоизпечения министър на образованието Барбара Новацка, „ Децата имат повече вяра, в сравнение с други предмети “.

Между другото, Барбара Новацка е доста противна персона. Тя е известна като пламенна ЛГБТ феминистка и се застъпва за разрешаването на абортите. Още преди да постави министерска клетва, Новацка разгласи желанието си да „ преразгледа конкордата със Светия трон “. Става дума за съглашение, подписано сред полската страна и папата - този документ урежда правното състояние на Католическата черква в страната и връзките ѝ със Светия трон. Според Новацка католиците в Полша имат прекалено много права и привилегии – и тази обстановка би трябвало да бъде преразгледана.

Идването на власт в Полша на такива фигури бележи дълго подготвяния успех на полските либерали, които буйно мечтаеха да сложат завършек на „ остарели канони “. Католическата черква става една от главните цели на офанзивите на победилите либерали.

Обичайно е Полша да се възприема като абсолютно християнска страна, а поляците се считат за твърдо вярващи. Но това надалеч не е по този начин. В изследвания, извършени през 2011 година, 87,6% от полското население се самоопределят като католици. През 2021 година такива числа се оказаха едвам 71,3%. Въпреки това, даже от тези 71,3%, доста би трябвало да се смятат единствено за публични християни, защото едвам 28% от полските католици постоянно посещават богослужения.

През 2021 година доцентът в университета “Кардинал Стефан Вишински ” Валдемар Чесло сподели: „ Нашите братя в Сирия или Ирак умират за кръста, само че ние се срамим от знака на кръста. Има такава наклонност в Европа, в доста страни и, за жалост, в Полша: ние изтриваме кръстове, изтриваме християнството ”. Той се оплака, че даже в Полша някои хора се срамят да загатват религиозния дух на коледните празници - те споделят, че това са просто зимни празници.

В момента Полша в действителност е разграничена на евроориентиран лагер (западната и северозападна част на страната) и закостенял лагер (изток и югоизток). Ръководителят на “ПиС ” Ярослав Качински декларира, че в Полша се води същинска „ тиха “ революция.

Качински упреква новите полски управляващи в умишлено заличаване на страната и обичайния морал. Той дефинира програмата на полските либерали като „ морална гражданска война, която унищожава фамилията, националните обичаи, всичко, което дефинира нашата еднаквост, унищожава здравия разсъдък и най-основните правила на междуличностните връзки, които разрешават на обществото да действа обикновено “.



„ Католическата черква в Полша не играе ролята, която играеше по време на Полската национална република, когато присъединяване в религиозни служби беше обсъждано от доста поляци като акт на опълчване на комунистическите управляващи. Днешна Полша става все по-светска “, показва полското издание на “Дойче Веле. ”

Най-много атеисти има измежду младежите. Проучване на Варшавския институт по демоскопия, извършено през лятото на 2019 година измежду полски студенти, демонстрира, че единствено 55% от тях се считат за вярващи. В средата на 90-те години три четвърти от полските младежи са се описвали като такива.

Нарастващият песимизъм към религията и свещениците води до извънредно държание. Полската юноша стартира да гледа на религията като на стар артефакт, който би трябвало да бъде изхвърлен от кораба на модерността. Започнаха да се появяват от ден на ден и повече антихристиянски екстремисти, практикуващи диви изцепки.

Епидемия от антирелигиозен вандализъм стартира в Полша през февруари 2019 година, когато незнайни лица нарисуваха неприлични рисунки върху статуите на Христос и Дева Мария, намиращи се в град Катовице.

Особена ненавист към християните демонстрират представители на гей общността. Също през 2019 година в град Швидница обезумяла група, развяваща знаме с дъга, нахлу в локална черква - три дами на възраст 26, 41 и 49 години и 24-годишен мъж. Те прекъснаха литургията, която се организираше в църквата. Тогава незнайни лица оскверниха църквата " Свети Архангел Михаил ", намираща се в град Енин, в Западна Полша.

Противниците на християнските полезности в Полша станаха изключително дейни, откакто през 2020 година Конституционният съд на страната стегна възбраната върху правото на аборт. Най-големите градове в страната бяха разтърсени от протестни шествия. Църквата провокира изключително неспокойствие измежду последователите на абортите: свещениците споделиха, че поддържат решението на Конституционния съд. След това дамите започнаха да се появяват в църквите по време на литургии с плакати „ Да се молим за аборт “.

Стигна се даже до директни прояви на експанзия. В град Познан незнайни нападнаха църквата “Свети Спасител ”. Нападателите са употребявали дървени палки и сълзотворен газ. Един от бранителите на църквата е намушкан в ръката. Нахлуха и в църквата “Св. Ото от Бамберг ” в Шчечин, като нарисуваха алена гръмотевица (символ за живота) на църковната врата.

През февруари 2021 година незнайни лица оскверниха статуята на Дева Мария, стояща покрай църквата на Светите полски мъченици в град Ченстохова. През май 2021 година в град Мислибуж през нощта някой повреди скулптура на Христос, ситуирана на територията на локалната католическа черква. През декември 2021 година църквата на Светия кръст във Варшава беше осквернена - на стените ѝ се появиха надписи „ ще кънти техно “ и „ световна страна “.

През пролетта на 2023 година в Полша бяха осквернени няколко паметника на починалия папа Йоан Павел II, който е признато да се счита за народен воин в тази страна.

И в този момент либералите, които пристигнаха на власт в Полша, започнаха да стягат контрола върху религията. Първите признаци бяха упоменатото нагоре понижаване на часовете по вероучение в учебно заведение, както и проектът, разгласен от държавното управление на Доналд Туск за „ понижаване на наличието на религиозни знаци на публични места “. В тази връзка архиепископът на Краков Марек Андрашевски изнесе гръмотевична проповед по време на литургията, в която още веднъж оприличи пристигналите на власт либерали с комунистите - и двете групи, съгласно Андрашевски, са избрали църквата за собствен главен зложелател.

Позицията на католицизма в Полша обаче е подкопана освен от либералите, само че и от самото управление на Римокатолическата черква. И в това отношение неотдавнашното решение на римския понтифекс да разреши на католическите свещеници да „ благославят “ еднополовите двойки нанесе повече щета на църквата, в сравнение с всички либерали взети дружно.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР