Половината от загиналите при катастрофи от началото на годината са

...
Половината от загиналите при катастрофи от началото на годината са
Коментари Харесай

Пенсионери са половината от жертвите в катастрофи от началото на 2024 г.

Половината от починалите при произшествия от началото на годината са хора над 65 години. Статистиката демонстрира, че за първите три седмици на 2024 година при произшествия на пътя живота си са изгубили общо 24-ма души. 12 от тях на пенсионна възраст.

Малко повече от половината са били пешеходци. Не са малко обаче и случаите с възрастни водачи, изгубили живота си при произшествия.

Казусът с водачите над 65 година и преиздаването на шофьорските им книжки към момента търси решение.

Възрастните водачи сами да оценят трезво физическото си положение, преди да си възобновят книжката. Това решение беше взето преди седмици в Брюксел. За да влезе в действие обаче би трябвало да бъде гласувано от Европейския парламент.

А дебатът за годността на водачите над 65 година се води към този момент година, откакто Европейската комисия предложи водачите на възраст да вървят на прегледи на всеки 5 години. Ако се постанова – и при експерти.

В България шофьорските книжки се възобновяват на всеки 10 години. За задачата е нужно и здравно удостоверение. Ако лидер откри, че здравословното му положение не разрешава към този момент да кара, може самичък да се откаже.

През 2023 година у нас са станали 6985 произшествия на пътя. 1/5 от тях са с присъединяване на хора над 65-годишна възраст. Загиналите възрастни водачи са 61, ранените – 488. Заради сходна статистика 46 пешеходци над 65-годишна възраст са починали през предходната година. Повечето от тях са се движели по мрачно, по средата на пътното платно и с тъмни облекла, оповестяват още от Пътната полиция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР