Половината от всички 265 в страната са с огромни дългове,

...
Половината от всички 265 в страната са с огромни дългове,
Коментари Харесай

Всяка втора община с огромни дългове

Половината от всички 265 в страната са с големи задължения, демонстрират данни на Министерството на финансите за първите шест месеца на годината. Задълженията към края на юни тази година са в размер на над 132 милиона лв., включително по бюджета на общините - 123.9 млн. лева Останалите 134 общини в страната приключват второто тримесечие без просрочени отговорности. Общините, които имат най-големи задължения, са Видин - 11.4 млн. лева, Пазарджик - 20.6 млн. лева, Смолян - 14.3 млн. лева, Стара Загора - 13.4 млн. лева, и Кърджали - 8.1 млн. лева Ако съпоставим данните с тези от година по-рано, излиза наяве, че максимален растеж на просрочените отговорности има в Стара Загора - с 12.3 млн. лева, Благоевград - с 2.4 млн. лева, Бургас - с 1.4 млн. лева, и Добрич - с 1 млн. лева.Спрямо предходните години Кърджали е отличник в най-бързо погашение на задълженията си с понижаване на общия заем на общината с над 6.6 млн. лева, по-късно се подреждат Перник (2.9 млн. лева.), и Хасково и Сливен - с по 1.8 млн. лева понижение на дълга. Една трета от всички български общини понижават просрочените си отговорности, като общото понижение на задълженията им е с над 32 млн.лв.

С максимален дял на отговорностите за разноски (напр. заложени в бюджета вноски по заеми или заплащания по подписани договори) по отношение на годишните разноски са Чирпан, която е поела задължения за близо 70% разноски, след нея се подреждат Неделино, Белоградчик, Доспат и Димово. Общините с негативно бюджетно салдо към края на второто тримесечие на годината са пет, като максимален недостиг се регистрира в Смолян (-3 839 806 лева.), Тутракан (-3 175 331 лева.), Хитрино (-2 643 544 лева.), Варна (-2 640 789 лева.), и Септември (-2 296 023 лева.). Общините Столична, Пловдив, Бургас, Сливен, Русе и Стара Загора образуват максимален остатък по бюджета си. Най-голямо понижение на размера на отговорностите за разноски по бюджетите си по отношение на края на предходната година регистрират от Столична община, Пловдив, Перник, Добрич и Тунджа. С най-негативни трендове по индикаторите за финансова самостоятелност, резистентност и капиталова интензивност, са Костенец, Чирпан, Рудозем, Борован, Доспат, Тутракан, Антон, Кричим, Мездра, Рила и Минерални бани. Община Панагюрище е рекордьор по покриването на локални действия със лични средства, като процентът за това е 207%, т.е. - покрива своите разноски и й остава даже остатък. Все по-добре по това перо се оправят и Кърджали, Добрич, Каварна, и Плевен.

София е рекордьор по насъбрани задължения измежду общините у нас. На столицата се падат 52% от общия дълг на локалните администрациите у нас, демонстрират данните на Министерството на финансите (МФ) за първото полугодие на тази година. В края на юни общинският дълг, дружно с общинските гаранции, е 1.385 милиарда лева, което е с 38 млн. лева повече отпреди година. В бюджета на столицата за 2019 година оптималният записан размер на общинския дълг към края на бюджетната 2019 година би трябвало да е до 709 311 913 лева В него се включват нови заеми, получени през тази година, както и пари за погасяване на остарели отговорности.

Голяма част от отговорностите на общините - над 80%, са образувани от идни заплащания по капиталови планове, настояват от Министерството на финансите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР