Половината от 75-те най-бедни страни в света изпитват нарастваща разлика

...
Половината от 75-те най-бедни страни в света изпитват нарастваща разлика
Коментари Харесай

Световната банка алармира за историческо изоставане на най-бедните нации

Половината от 75-те най-бедни страни в света изпитват възходяща разлика в приходите с най-богатите стопански системи за първи път през този век в историческо превръщане на развиването, се споделя в отчет на Световната банка от понеделник, представен от Ройтерс.

Разликата сред растежа на приходите на глава от популацията в най-бедните и най-богатите страни се е нараснала през последните пет години, съгласно отчета.

" За първи път виждаме, че няма доближаване. Те стават все по-бедни ", сподели пред Ройтерс Айхан Косе, заместник-главен икономист на Световната банка и един от създателите на отчета.

" Виждаме доста сериозна структурна регресия, поврат в света... по тази причина сигнализираме ", сподели той.

В отчета се споделя, че 75-те страни, отговарящи на изискванията за грантове и заеми с нулева рента от Международната асоциация за развиване (IDA) на Световната банка, рискуват да изгубят десетилетие на развиване без амбициозни промени в политиката и забележителна интернационална помощ .

Косе сподели, че растежът в доста страни от IDA към този момент е почнал да понижава още преди пандемията COVID-19, само че ще бъде единствено 3,4% през 2020-2024 година, най-слабите пет години на напредък от началото на 90-те години на предишния век. Инвазията на Русия в Украйна, изменението на климата, увеличението на насилието и споровете също навредиха на техните вероятности.
 Организация на обединените нации: 783 милиона са изправени пред продължителен апетит, а светът изхвърля 19% от храната си
Организация на обединените нации: 783 милиона са изправени пред продължителен апетит, а светът изхвърля 19% от храната си

Това разкри отчетът за показателя на питателните боклуци на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда

Повече от половината от всички страни от IDA са в Субсахарска Африка; 14 са в Източна Азия и осем са в Латинска Америка и Карибите. Тридесет и една от тях имат приход на глава от популацията под 1315 $ годишно. Те включват Демократична република Конго, Афганистан и Хаити.

Всяка трета страна от IDA е по-бедна в този момент, в сравнение с в навечерието на пандемията . Страните от IDA съставляват 92% от хората в света, които нямат достъп до задоволително количество налична, питателна храна. Половината от страните са в затруднено състояние, което значи, че не са в положение да обслужват дълга си или са изложени на висок риск да не могат.

И макар младото им население - демографски позитив, когато популацията застарява съвсем на всички места другаде, богати естествени запаси и несметен капацитет за слънчева сила, частните и държавните кредитори се отдръпват от тях .

Заместник-министърът на финансите на Съединени американски щати Джей Шамбо изрази угриженост по отношение на влошаващата се обстановка предходната седмица, като предизвести Китай и други новопоявили се публични кредитори да не се измъкват посредством ограничение на заемите за страни с ниски приходи, тъкмо когато МВФ или многостранните банки за развиване наливат средства в тях.

Косе сподели, че са нужни амбициозни политики за ускорение на вложенията, в това число вътрешни старания за подсилване на фискалната, паричната и финансовата политика, както и структурни промени за възстановяване на образованието и увеличение на вътрешните доходи.

Значителната финансова поддръжка от световната общественост също беше от значително значение за реализиране на прогрес и понижаване на риска от продължителна застоялост, сподели Косе, отбелязвайки, че Световната банка се надява да набере устойчиво попълване на средства за IDA до декември.

По-силната интернационална съгласуваност по изменението на климата, преструктурирането на дълга и ограниченията в поддръжка на трансграничната търговия също ще бъдат от решаващо значение, се споделя в него.

Индермит Гил, основен икономист на Световната банка, означи, че Китай, Индия и Южна Корея - в този момент огромни стопански сили - в миналото са били измежду най-бедните страни в света, само че са съумели да се оправят с крайната беднотия и да покачат виталния си стандарт.

" Светът не може да си разреши да обърне тил на страните от IDA ", сподели той.
 Глад грози рекордни близо 50 милиона души в Африка през 2024 година
Глад грози рекордни близо 50 милиона души в Африка през 2024 година

Това е с 4% повече по отношение на актуалната година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР