Половината население на планетата ще развие някакъв вид психично разстройство

...
Половината население на планетата ще развие някакъв вид психично разстройство
Коментари Харесай

Полудяваме бавно... неусетно почти

Половината население на планетата ще развие някакъв тип психологично разстройство до момента в който навърши 75 години. Това демонстрират данните от проучване на Lancet Psychiatry, което проучва отговорите на изследване на СЗО, извършено от 2001 до 2022 година

13-те постоянно срещани психологични болести включват тежка меланхолия, тревога, корист на субстанции и разстройства с недостиг на вниманието/хиперактивност. Те се появяват рано в живота, като първата им поява е на до 15-годишна възраст.

„ Психичните разстройства са хроничните разстройства на младите “,

сподели съавторът на проучването Джон Макграт, представен от STAT.

Има разлики сред половете:

• При мъжете злоупотребата с алкохол е с най-голямо разпространяване (14%), следвана от тежко депресивно разстройство (7,5%) и характерни уплахи (5%). Мъжете имат по-висок риск от разстройство, обвързвано със злоупотребата на субстанции (14%), в сравнение с дамите (10%).

 • При дамите най-често срещаното положение е тежко депресивно разстройство (14%), следвано от характерни уплахи (10%) и посттравматичен стрес (4,5%). При дамите има по-високо разпространяване на тревожни разстройства (18%), в сравнение с при мъжете (11%).

Проучването е основано на данни, събрани от 156 331 респонденти от 32 изследвания в 29 страни, в това число 12 страни с ниски и междинни приходи и 17 страни с високи приходи, от които 85 308 (54,5%) дами и 71 023 (45,4%) мъже.

Учените заключават, че здравните системи би трябвало да имат потенциала да откриват и лекуват навреме нормалните психологични разстройства и да усъвършенстват грижите, които са подобаващи за хората в тези основни моменти от виталния им път.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР