Половината българи предпочитат да живеят по времето на социализма. Това

...
Половината българи предпочитат да живеят по времето на социализма. Това
Коментари Харесай

Ново изследване показа, че половината от българите мечтаят да живеят по времето на социализма

Половината българи избират да живеят по времето на социализма. Това излиза наяве от първата част от национално представително изследване на проучвателен център „ Тренд “.
Поставени в обстановка да избират, в кой интервал биха предпочели да живеят – в настоящия, след 10 ноември 1989 година или в този преди измененията, респондентите са разграничени на две огромни групи. Двата интервала са желани по тъкмо 41% от интервюираните,пише news.bg
Данните от проучването сочат, че единствено една пета от интервюираните българи на възраст сред 18 и 39 година имат предпочитание да живеят по време на социализма в България, до момента в който над две трети от хората над 60 години биха предпочели интервала преди 10 ноември.

Това са единствено част от изводите на първата част от национално представително изследване на проучвателен център „ Тренд “. Изследването е предоставено на изследователския център от Андрей Ковачев – член на Европейския парламент от групата на ЕНП. 1005 пълнолетни българи са взели участие в проучването, извършено сред 18 и 26 октомври 2017 година Използваният за проучването способ е „ лице в лице “.
Независимо сериозният дял на хора, предпочитащи живот в интервала преди 1989 година, по-голямата част от интервюираните считат, че комунистическият режим е правил закононарушения по отношение на хората – 52%. Привърженици на противоположната теза са 17%.

Повечето от запитаните съумяват да свържат интервала преди 10 ноември 1989 година с съответни неща.
Положителните оценки за интервала на строя са свързани най-вече със обществените достижения на режима. Изтъкнатите измежду тях са: – работа за всеки (16%), успокоение (11%), гратис опазване на здравето и обучение (8% / 7%).
Едва по-късно идват отрицателните асоциации за комунистическия режим в България. По-малка част от респондентите показват неприятни страни на политическата система като цензура и ограничение на персоналните свободи (5%), репресии (4%), изолираност и възбрана за пътешестване (2%).

Изследователският център прави хипотезата, че поради обстоятелството, че по-младата част от интервюираните не са живели по времето на социализма, те се въздържат да го асоциират с нещо.
Дяловете на отвод от отговор на въпроса измежду най-възрастните обаче са минимални.
Тествано е и отношението на интервюираните към разнообразни исторически персони. И тук трендовете се движат в позитивна посока. Симпатии към комунистическите персони имат по-възрастните респонденти.
Повечето хора утвърждават Тодор Живков.

Абсолютно всички са осведомени с личността на Тодор Живков. 41% от хората дават отговор, че отношението им към него е позитивно. 33% остават неутрални, избирайки вероятната алтернатива „ нито позитивно, нито негативно “ и едвам 18% от респондентите имат негативно отношение към него. Най младите обаче имат по-скоро негативно отношение към тях.

В отношението към персони от интервала след 1944 година респондентите от разнообразни демографски групи демонстрират сходно отношение. Андрей Луканов и Петър Младенов събират най-вече негативни оценки. Оказва се, че във всички групи има позитивно отношение към починалия доктор Желю Желев.

Инфо: Бтспомен

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР