Положителните перспективи за пазара на жилища и запазващите се ниски

...
Положителните перспективи за пазара на жилища и запазващите се ниски
Коментари Харесай

Нови върхове на цените на имоти в Пловдив, какви са прогнозите за 2021 година?

Положителните вероятности за пазара на жилища и запазващите се ниски равнища на лихвените проценти ще благоприятстват растежа на заема за частния бранш - това плануват прогнозите за 2022 година за търговията с жилищни парцели.

Тази година търсенето на заеми набъбна доста като за първите 9 месеца единствено семействата са изтеглили ипотеки с 15% по-големи от същите интервал на предходната година. Инфлацията не съумя да помрачи напълно бурния пазар поради последователното възобновяване на икономическата интензивност в страната и повишаването на потреблението в изискванията на повишаващи се приходи от труд - даже повишение на минималната работна заплата. От страна на предлагането банките регистрират облекчение на стандартите за кредитиране след значителното стягане през 2020 година, като най-значително е разхлабването при жилищните заеми.

СТРОИТЕЛНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ И СГРАДИ В СТРОЕЖ

През първите 9 месеца на 2021 година локалните администрации са издали разрешителни за градеж на 5137 жилищни здания с 27 604 жилища в тях и 3 272 750 кв. м разгъната застроена повърхност (РЗП), на 3577 други здания, измежду които административни, индустриални и така нататък, с РЗП 1 894 212 кв.м.

Област Пловдив е на второ място в цялата страна по най-вече издадени позволения за градеж сред януари и септември 2021 - за 708 жилищни здания с 3831 жилището с РЗП от 414 500 кв.м. и на още 326 здания с друго предопределение с РЗП от 259 164 кв.м.

За община Пловдив издадените разрешителни за градеж за първите 9 месеца на годината са 164 за жилищни здания с проектирани 3102 жилището и още 21 здания с друго предопределение.

От януари до септември под тепатата е почнало строителството на 118 жилищни здания с 1274 жилището и на 6 други здания.

ЦЕНИ НА ИМОТИ

През второто тримесечие на 2021 година годишният ритъм на напредък на показателя на цените на жилищата (ИЦЖ) се форсира до 9.1% (спрямо 7.5% през предходното тримесечие), което беше съпроводено и със доста нарастване на размера на подписаните покупко-продажби за покупко-продажба (с 65.7% на годишна база през второто тримесечие по отношение на 11.4% през предходното тримесечие).

През третото тримесечие имаше лек спад на бързия растеж на цените, като показателят на годишна база сега е 8.7%, като при новите жилища цените нарастват малко по-бавно - с 8,5% а съществуващите жилища нарастват с 8,8% на годишна база към септември 2021. До тогава има налична статистика за цената на подписаните покупко-продажби по покупко-продажба на жилища.

Нарастване на цените на жилищата беше регистрирано във всички шест най-големи регионални градове, като най-значително бе повишаването на жилищата в София (9.9). По подкомпоненти на ИЦЖ по-силно покачване на цените се наблюдаваше при новите (11.4%) по отношение на съществуващите (8.9%) жилища.

Пловдив държи второ място по най-сериозно повишаване с показател от 9,2% , само че присъщото за града е, че нарастването в цените в по-голямо при съществуващи жилища (с цели 12%) , до момента в който при нови оскъпяването е с 5,7% на годишна база.


Статистика на Национален статистически институт
Фактори, които продължиха да поддържат търсенето на жилища, и с това способстваха за повишаването на техните цени, бяха покачването на приходите от труд, подобрението на настройките на семействата за придобиване на жилище, а също и растежът на кредитната интензивност в изискванията на запазващо се ниско в исторически проект равнище на годишния % на разноските (ГПР) по нови жилищни заеми.

Натрупаните спестявания в стопанската система и неналичието на задоволително други възможности за тяхното вложение в среда на ниски лихвени проценти не престават да бъдат други фактори с проинфлационно въздействие върху цените на жилищата. В допълнение към това проинфлационен фактор по линия на предлагането беше продължаващото ускоряване на годишния напредък на показателя на разноските за строителство (поради по-високи разноски както за труд, по този начин и за материали).

През второто тримесечие на 2021 година цените на жилищата общо за страната бяха с 5.0% по-ниски по отношение на регистрираните оптимални стойности през третото тримесечие на 2008 г, което значи, че до края на годината се очква равнищата на цените да стигнат тези от спешната 2008 година срено за страната. В Пловдив върховете към този момент са факт.

Средната цена на жилищните парцели в Пловдив е скочила до към 940 евро/кв.м. през декември 2021 при 810 евро/кв.м. година по-рано. Това демонстрират данните за цените в едни от огромните портали за покупко-продажба на парцели у нас.

Това прави над 100 евро повече на кв.м. и се равнява на над 15% растеж на цените на жилища. Най-високи са ставките на квадратен метър при най-търсените парцели - двустайни и тристайни жилища. Данние демонстрират, че междинните цени в Пловдив доближат и минават равнищата от имотната рецесия през 2008 година Какви са цените по квартали, вижте тук:

Цените на парцели в Пловдив не престават да бележат нови и нови върхове. Единицата, към която могат да се приравнят цените, е 1 кв.м. повърхност.

След като на няколко пъти сме ви разказвали за най-скъпите оферти на пазара, направихме разбор и за най-скъпите парцели на квадратен метър. Тяхната продажна цена не е рекордна, от време на време даже е надалеч под междинната цена на покупко-продажбите, само че видяно към величина на площта, която закупувате, се оказва, че тези парцели са безусловно златни.

В същото време съотношението „ цена/ наем на жилищата “, което съставлява различен знак за подцененост/ надцененост на жилищата, продължи да надвишава значително (23.7%) дълготрайната си (историческа) стойност. Това е сигнал, че решенията на семействата за придобиване на жилище се дефинират от претекстове, които са разнообразни от добиване на непосредствена финансова изгода посредством отдаване чартърен на новопридобитите парцели. Такива аргументи биха могли да бъдат упования за продължаващо повишаване на цените на жилищата (и осъществяване на финансова облага след продажба в бъдеще) или разбиране на жилищата като различен актив за предпазване на благосъстояние в условия на доста ниски лихвени проценти.

Цените на наемите в Пловдив обаче, както на всичко останало, са скочили, само че не с доста. Ръстът е сред 5-10% за последните месеци. Минимум 700 лева/месечно е рентата на двустаен в централните елементи на Пловдив, които са и най-предпочитани поради близката локация към университетите.

Бизнес климатът в строителството се утежнява и се чака през идващите три месеца цените на нови парцели и такива " на зелено " да продължат да се усилват. Това демонстрират настройките на мениджъри на компании, отразени в проучване на Национален статистически институт. Стопанската обстановка през ноември демонстрира, че има все по-негативни оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията им.

Какво регистрират специалистите от Българска народна банка за 2021:

Общото усъвършенстване на макроикономическата среда, ниските равнища на лихвените проценти, нуждата от средства за закупуване на артикули за настоящо ползване и желанието на някои семейства да финансират потребителските си разноски с заем, гарантиран с недвижимо имущество, са имали най-силно въздействие за нарасналото търсене на потребителски заеми. В допълнение към общата макроикономическа среда и ниските лихвени проценти, за по-високото търсене на жилищни заеми значително са съдействали и потребностите на семействата от средства за закупуване на първо и изключително на в допълнение жилище, както и удобните вероятности за жилищния пазар. През третото тримесечие на 2021 година банките чакат покачването на търсенето на заеми да продължи както в бранша на семействата, по този начин и в бранша на предприятията, като най-съществено се чака да е повишаването при фирмените заеми.

Прогнози за идващите месеци:

Очакванията съгласно икономическите разбори са през идващите месеци да продължи да повишаването на цените на жилища на годишна база с темпове, сходни до настоящо следените. Това ще се дефинира от засиленото търсене на жилища в сходство с плануваното възстановяване на икономическата интензивност в страната и следеното от началото на годината повишаване на склонността на семействата за покупка на жилища съгласно регулярно провежданото от Национален статистически институт.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР