Положителна развръзка от дипломатическия скандал между София и Белград. Новината

...
Положителна развръзка от дипломатическия скандал между София и Белград. Новината
Коментари Харесай

Дипломатическото напрежение между София и Белград е потушено

Положителна развръзка от дипломатическия скандал сред София и Белград. Новината пристигна от Сараево, където министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Ана Бърнабич участваха в срещата на върха на страните членки на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа.

Още детайлности от специфичните ни пратеници в Сараево Ирина Цонева и Илия Иванов

Първо пред участниците във форума, а по-късно пред медиите, българският министър председател сподели, че на Балканите мъчно се събираме, а вместо това се вглеждаме какво ни разделя и си вършим балкански номера. Пред Евросъюза обаче това не минава, тъй като от там желаят от нас резултати.

Като образец уточни абсурда сред България и Сърбия през последните дни поради негови думи в Познан. Пред медиите по-късно Борисов съобщи, че желае публично опрощение от сръбския външен министър Ивица Дачич, тъй като нищо погрешно не споделил. Отново повтори думите си в Познан, че когато представител на дадена страна заеме висок пост в Евросъюза, към този момент би трябвало да се съветва с мнението на целия съюз, без значение на каква позиция е неговата страна, както в тази ситуация Испания не признава Косово, а Жозеп Борел беше определен за висш представител по външна политика.
Бойко Борисов, министър -председател на България: Казах - Ана, за какво не излезе Ивица да ми благодари, когато - поканих на 13 юни го помня, че му беше рожденият ден, сръбските дивизиони да стрелят с нашите ракетни системи - да упражняват. Тези дивизиони, които стреляха по НАТО. Кой би си го разрешил? Разбира се, България, тъй като имаме престиж. И никой не ни се скара, и никой не ни се сърди. Техният боен министър стоеше до моя боен министър. Викам, тогава къде беше да изкажеш някаква признателност? А в този момент, чул - недочул, неговият министър председател седи до мене, когато приказвам и през вчерашния ден си разрешава да ми вика посланика и да ми споделя, че ми било държанието недопустимо. Той в този момент ще види какво е недопустимо държание, той в този момент ще види. Аз напън от него нямам. До през вчерашния ден приказвах с най-хубави думи, само че откакто си го е разрешил, до момента в който в този момент не ми каже " извинявай, Бойко ", просто нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат.
После и пред сръбската национална телевизия сподели, че чака Дачич да му се извини, тъй като е направил дипломатически скандал на негов тил.
Бойко Борисов, министър -председател на България: Не не съм се чул, тъй като чакам той да ми есе обади. Ако имах неточност, аз щях да кажа извинявайте. Аз за братския сръбски народ съм правил и върша доста.
В този миг сръбският министър председател Ана Бърнабич мина до Борисов и той я извика, с цел да удостовери и тя пред медиите, че в Познан е седяла до него и не е видяла нищо неправилно в думите му за Борел и Косово.
Бойко Борисов, министър -председател на България: Тази госпожица ме пита за какво се карам със сърбите. Карам ли се аз с вас?
Ана Бърнабич: Не
А на въпрос какво следва оттук насетне двамата бяха безапелационни - " поставили сме точка ".
  Дачич пред Захариева: Реагирал съм на думи, които Борисов не е изричал Дачич пред Захариева: Реагирал съм на думи, които Борисов не е изричал
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева организира среща със сръбския си сътрудник - вицепремиера и министър на външните работи Ивиц...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР