Положителна динамика за компанията в девет поредни тримесечияСветовният пазар на

...
Положителна динамика за компанията в девет поредни тримесечияСветовният пазар на
Коментари Харесай

Dell единствен расте при топ играчите на РС пазара

Положителна динамичност за компанията в девет следващи тримесечия

Световният пазар на компютри възлиза на 51,6 милиона единици през първото тримесечие
(снимка: CC0 Public Domain)

Спадът в доставките на лични компютри през първото тримесечие е най-силният от 2013 година насам, като разследване от пандемията COVID-19, сочи нов отчет на анализаторската компания Gartner. Единственият производител с растеж измежду топ доставчиците е Dell.

За интервала януари-март 2020 година размерът на световния пазар на компютри възлиза на 51,6 милиона единици, което е спад от 12,3% по отношение на първото тримесечие на 2019 година Спадът идва след три следващи тримесечия на напредък.

Най-важният фактор за спада в доставките на компютри е експлоадирането на пандемията от ковид, която подкопа както търсенето, по този начин и предлагането, разяснява обстановката Микако Китагава, шеф проучвания в Gartner.

След налагането на карантина в Китай в края на януари производството на компютри понижа през февруари, което докара до логистични проблеми. Когато изолацията, обвързвана с ковид, се популяризира в други райони, имаше неочаквани пикове в търсенето на компютри за отдалечена работа и онлайн образование, с които производителите не можаха да се оправят, добавя Китагава.

Според него, резултатите, показани от производителите през първото тримесечие на 2020 година, отразяват възходящата икономическа неустановеност, поради която се редуцират разноските, изключително измежду дребния и междинния бизнес. Подобна неустановеност, дружно с края на пика на прехода към Windows 10, принуждава фирмите да трансферират своите ИТ бюджети в планове за стратегическо обмисляне на непрекъснатостта на бизнеса, означи специалистът.

Въпреки въздействието на COVID-19, пазарните дялове на трите най-големи производители на лични компютри през януари-март 2020 година остават непроменени. Lenovo, HP Inc. и Dell управляват близо две трети (65,6%) от доставките на компютри в света, по отношение на 60% през първото тримесечие на 2019 година
още по тематиката
Въпреки че Lenovo резервира водачеството си, доставките на китайския производител на PC са намалели с 3,2% през тримесечието, като в Азиатско-Тихоокеанския район е регистриран спад от 22,6%.

За HP Inc. първите три месеца на годината също са били сложни. Американската компания записва спад в доставките на настолни компютри и преносими компютри с 12,1% спрямо първото тримесечие на 2019 година, до момента в който трите предходни тримесечия имаше растеж. Спадът е двуцифрен във всички основни райони, като най-лоша е обстановката в Азиатско-Тихоокеанския район и Япония.

Dell остава единственият производител, който усилва доставките на компютри през първото тримесечие – с 2,2%. Положителната динамичност се следи във всички райони, като се изключи Азиатско-Тихоокеанския. Подемът е изключително мощен на пазарите в Северна и Южна Америка, където Dell се радва на устойчиво търсене от страна на бизнеса. Компанията реализира растеж за девето следващо тримесечие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР