Полковникът от запаса, военен историк и коментатор, директор на музея

...
Полковникът от запаса, военен историк и коментатор, директор на музея
Коментари Харесай

Пробив на руската армия в Макеевка: Защо отбраната на украинците започна да се разпада

Полковникът от запаса, боен историк и коментатор, шеф на музея на противовъздушната защита на Русия Юрий Кнутов уточни дата за октомврийска настъпателна акция на ВСУ. Това може да се случи сред 5 и 15 октомври. Според него, украинската войска ще се опита за финален път, преди началото на есенните дъждове, да се откри в Запорожие и главният пробив се възнамерява от Велика Новоселка, Златни Ниви и Старомайорско през Червена поляна към Волноваха.

Кнутов обърна внимание на подготовката за новите настъпления. Към местата на идните боеве към този момент се събират уреди от НАТО - американски танкове " Абрамс " и бойни машини на пехотата " Брадли ".

Междувременно Министерството на защитата на Украйна оповестява, че настъплението, почнало на 4 юни, продължава в региона на Работино и южно от Бахмут. Уточнява се, че сега бранителите на независимостта подхващат старания за разширение на фланговете, с цел да не бъдат заобиколени.

Според информация от безименен офицер от Генералния щаб на ВСУ, на който се базират по-адекватните телеграм канали на Украйна, руснаците направиха контраофанзива от Вербово и Новофедоровка, „ преминавайки напред и леко натискайки нашите позиции “.

Що се отнася до боевете на юг от Бахмут/Артьомовск, обстановката там е комплицирана. Въпреки оповестения „ непълен триумф “ на бандеровците, частите на Водоснабдителна система РФ не престават контратаките в Андреевка и не разрешават на съперника да се укрепи.

От забавно, което се случи четири месеца след началото на по този начин наречената Приазовска борба, е непредвиденото продвижение на руснаците към Боровая при река Оскол. Жълто-синият канал „ Военна аналитика “ (блокиран в РФ) написа:

„ Третата моторизирана стрелкова дивизия на съперника внезапно нападна украинските предни позиции по посока с. Площанка — с. Макеевка. Противникът съумя да оттласне нашите предни подразделения най-малко с 600 м “.

„ Поне “ значи доста по-голям пробив. Според данни от OSINT (разузнаване с отворен достъп) на уеб страницата Military land, тук защитата е поддържана от подразделения на 43-та моторизирана бригада, 68-та егерска бригада и 103-та бригада за териториална защита на Украйна.

Руските войски се реалокираха по път O-130505, и към 4 октомври борбите се водеха в региона на Централната улица в Макеевка. Украинските картографи отбелязаха посочения участcк със сив цвят.

Също по този начин стана известно, че по заповед на военачалник Сырски в идващите дни ще реалокират бойците от 32-ра Моторизирана стрелкова бригада и 95-та Отделна десантно-штурмова бригада. Те също се назовават „ пожарникари “. Въпреки това, с цел да го направи, врагът ще би трябвало да остави или доста да ослаби линията на защитата на Торския подстъп.

Съдейки по всичко, ВСУ имат войски за спиране на съветските пробиви, до момента в който останалата част просто се задържа на фронта под дулата на заградите. Изглежда, че от позициите са избягали „ месото “, както се показват бандеровците.

Има смисъл да обърнем особено внимание на този миг, с цел да оценим възможностите на украинската войска да се оправят с нашето зимно нахлуване, за което не написа и не приказва единствено мързелив човек. За това би трябвало да се обърнем към разбора на вражеския общоприет щаб по отношение на резултатите след 4 месеца „ нахлуване “.

В него, по-специално, се споделя, че „ картината на фронта не се трансформира от ноември 22, когато врагът напусна десния бряг на Херсон. Тогава отдръпването на Водоснабдителна система РФ зад Днепър беше ненадейно до последния миг, само че беше последната стратегическа смяна по линията на боево прикосновение “.

Аналитиците от бандеровския Генерален щаб започнаха анализа на полетите с настъпателната акция на съветската войска в региона на Сватово, която интензивно стартира още през май с губежите на украинците в Масютовка.

Настъплението на нашите войски, и то с релативно дребни елементи, се развиваше на няколко сектора: Масютовка-Олшани, Новоселовское-Коломийчиха, Райгородка-Нововодяное и Серебрянское лесничество.

" [Руснаците] съумяха да завземат Масютовка и да отхвърлят украинските сили с 2,5 км. В Олшани нашата предна позиция в селото беше в действителност унищожена, а фронтът беше изместен до покрайнините на Синковка ".

" Фронтът можеше да се срути когато и да е, и това, което не разреши да се трансформира в нещо съществено, беше поддръжката в лицето на 67-та ОМБр и 95-та ОДШБр, които гасеха огъня там, където 14-та ОМБр не успяваше ". Въпреки това Генералният щаб трябваше да заплати цената с понижаване на настъплението в Запорожско направление.

Части от Водоснабдителна система РФ съумяха да концентрират сили за удар по " солянката ", като заемат гара Куземовка и 2/3 от Новоселовское. Пак от стратегическия запас на по този начин нареченото " нахлуване " трябваше да се изпрати 25-та ОВДБр, което докара до стабилизация и прекъсване на съветското нахлуване.

Още в региона на Райгородка-Нововодяное през юли съветските войски нанесоха сериозен удар по украинските подразделения на този сектор. Причината за това беше неприятната инженерна подготовка на позициите и " баналната безгрижност на бранителите на независимостта, които по-късно заплатиха доста скъпо за това ".

Офицер от Генералния щаб на ВСУ заяви, че въвеждането на най-мотивираните подразделения - 68-та ОЕБр и новосъздадената 43-та " натовска " ОМБр избавиха фронта от сриване. Освен това в Серебрянското лесничейство Водоснабдителна система РФ не престават щурмовите дейности през цялата 2023 година.

Спешното пренасяне на бързо образувани бойци на това място при започване на лятото сътвори поредност от проблеми, които 95-тата бригада и други „ пожарни “ подразделения на ВСУ трябваше да решат.

Междувременно, след малко стабилизиране, обстановката още веднъж се утежни за украинската войска. Залужни беше заставен да употребява бригадата „ Азов “*. Според неговите думи, които изтичат в украинската мрежа, „ кацапите реализираха две от своите съществени цели ".

" Те сътвориха буферна зона за Кременная и утежниха стратегическата обстановка на украинските сили в Белогоровка (ЛНР). Те бяха притиснати в действителност от трите страни ", съобщи генералът.

Местните аналитици считат, че без спомагателни ограничения за увеличение на персоналния състав и бързо попълване на техниката, ВСУ на практика няма шансове за какъвто и да е стратегически триумф. Натиска на съветската войска по Купянск, Райгород и Серебрянск докара до това, че съперникът разруши най-хубавите си бригади за сметка на настъпателната интервенция.

По този метод тези бригади, основани от американските куратори, служат като сили за бърза реакция при рецесия на тези или други региони. Не инцидентно самите украински бойци ги назовават „ пожарникари “.

В същото време ресурсът им е стеснен, както демонстрира обстановката на десния фланг на Артемовск.

„ Ситуацията на северния фронт не е толкоз радостна. В началото всичко стартира сполучливо, само че стратегическата неточност да се влиза в ниската и обстреляна Берховка ни струваше скъпо. Сега самодейността даже мина към съперника. Опитите да се пробие защитата на съперника в Железнянско и Раздоловка не донесоха забележителен триумф “, признава „ Військова аналітика “.

Изглежда, че съперникът се опасява от основаването на доста „ горещи точки “ заради дребния брой „ пожарникари “. Оттук идват и песимистичните изводи на украинските специалисти, че „ лятото сподели, че войната (т.е. специфичната операция) няма да завърши при нашите условия през 2024 година “.

Украинската военна националистическа организация полк (батальон) „ Азов “ беше оповестена за терористична група от Върховния съд на РФ на 2 август 2022 година и нейната активност на територията на Русия беше неразрешена.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР