Полицията в Словакия задържа седем души във връзка с убийството

...
Полицията в Словакия задържа седем души във връзка с убийството
Коментари Харесай

7 души задържани за убийството на словашкия журналист

Полицията в Словакия задържа седем души по отношение на убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и неговата избраница, заяви полицейският шеф Тибор Гашпар, представен от словашки медии, написа Българска телеграфна агенция.

Сред арестуваните има италиански предприемачи, чиито имена се загатват в проверяваща обява на Куциак за корупция по високите етажи. Куциак ги е подозирал във връзки с мафията, показва Ройтерс.

Тази интервенция " напълно явно бе осъществена във връзка със случая (убийството на журналиста) и с хора, упоменати няколко пъти в пресата, в това число в последната публикация на Ян Куциак. Да, можем да назовем това италианска диря ", съобщи Гашпар, представен от Франс прес.

Според локални медии са арестувани италианският предприемач Антонио Вадала и членове на неговото семейство, които Куциак е подозирал във връзки с основаната в Калабрия проведена незаконна формация ндрангета.

Убитият 27-годишен публицист работеше за уеб страницата aktuality.sk, благосъстоятелност на немската медийна група " Аксел Шпрингер " и на швейцарската издателска компания " Рингиер ".

Според италианския прокурор от град Катандзаро - Никола Гратери, " евентуално зад убийството стоят калабрийски фамилии. Очевидно ндрангета е способна да прави такива неща ".

" Ндрангета не е просто проникнала, а е вкоренена в цяла Италия, само че също по този начин и в други европейски страни като Германия, Швейцария ", сподели той. Според Гратери тя има наличие и в Източна Европа, като с изключение на в Словакия, тя работи България и Румъния, показва Агенция Франс Прес. " Ндрангета се уголемява сега на Изток. Тя отива там, където има власт и пари за ръководство и благоприятни условия за грабване ", добави през днешния ден прокурорът в изявление за италианско радио.

Новината за убийството на Куциак шокира Словакия и още веднъж изведе на дневен ред въпроса за корупцията, който през юни докара до митинги на младежи, искащи оставки на министри от лявото държавно управление на премиера Роберт Фицо. През идващите дни се готвят нови митинги. В незавършена, само че оповестена след убийството на Куциак публикация в уеб страницата aktuality.sk, журналистът приказва за случай с данъчни измами.

Куциак написа за италиански предприемачи, евентуално работещи с калабрийската мафия за осъществяване на данъчни измами и източване на европейски средства. Според публикацията, представена от ДПА, италианците са построили мрежа от политически връзки в Словакия, стигаща чак до министър-председателя.

Името на персоналната асистентка на Фицо, Мария Трошкова, се появява в обявата. Твърди се, че тя е някогашна бизнес партньорка и държанка на Антонио Вадала, считан за мозък на италианската мафия в Словакия. Трошкова и още един непосредствен асистент на Фицо бяха отстранени от служба до приключването на случая.

Министърът на културата Марек Мадярич подаде през вчерашния ден оставка и съобщи пред публицисти, че след убийството не може просто да си се показа " седнал умерено на министерското кресло ".

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР