Полицията в Сливен проверява за изправността на шумозаглушителните системи на

...
Полицията в Сливен проверява за изправността на шумозаглушителните системи на
Коментари Харесай

В Сливен проверява за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите



Полицията в Сливен ревизира за редовността на шумозаглушителните системи на колите. Проверките се правят при ежедневния надзор по съблюдаване на Закона за придвижване по пътищата и по постъпили сигнали от жители. От началото на годината са открити 23 случая на промени в структурата на колите.
Проверките са върху набелязани коли от полицията в града. Те се реализират по документи и посредством премерване на равнищата на шума, сподели за БНР началникът на Районно ръководство „ Полиция “ в Сливен основен контрольор Димитър Кикьов. 

" Благодарение на положителното съдействие с Общината от няколко месеца имаме предоставени на районното ръководство шумомери . Благодарение на тези шумомери към този момент можем да измерваме равнищата на звук, които са в колите. В регистрационният ваучър на автомобила е вписано равнището на звук при избрани обороти на мотора ". 

Промените се вършат главно за увеличение на мощността на автомобила: 

" Част от тях отстраняват детайли от изпускателната система - или катализатора, или крайното гърне. Ако това се случи и това може единствено с един образен оглед да се направи, на такива водачи се сформира акт за това, че са изменили структурата на автомобила и са подменили или премахнали детайли, които са заложени от производителя. За тези нарушавания ги глобяваме с санкция от 150 лв. и прекъсване на автомобила от придвижване до премахване на неизправността ". 

 шумомер Снимка: Пресцентър ОДМВР - Сливен

Ако всички детайли на изпускателната система са в наличност, само че не работят, то още веднъж се подхващат ограничения. 

" Но, или от времето те към този момент са изгубили свойствата си, или има някакво механично влияние върху тяхи е увеличено равнището на звук, тогава вършим замерване с шумомера. Ако се откри, че равнището на звук в децибели е над граничната стойност, посочена в талона, тогава към този момент предприемане прекъсване на автомобила от придвижване и сформиране на акт за техническа нередовност ", добави Кикьов.

Мотоциклетите и АТВ-тата също подлежат на надзор за шума. 

" Ако е вписан в регистрационният ваучър равнището на звук при обороти, не е проблем на мотоциклет, на АТВ да бъде измерено равнището на звук и в случай че е над граничните стойности също да бъде спрян от придвижване ".

 Снимка: Пресцентър ОДМВР - Сливен

И в случай че мнозина мислят, че инспекциите за звук на автомобила могат да се вършат единствено и само в КАТ, и това им дава предимство да си оправят казуса, то това не е тъкмо по този начин.

" Уредът е портативен, той е дребен, програмата е конфигурирана на преносим компютър, тъй че на всяко едно място могат да се дефинират точки за надзор и да се извърши такова замерване ".
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР