Полицията и Националната служба за охрана (НСО) се разминаха в

...
Полицията и Националната служба за охрана (НСО) се разминаха в
Коментари Харесай

Ситуацията с медиците: НСО и МВР твърдят, че изпълнили правомощията си - резултат няма

Полицията и Националната работа за защита (НСО) се разминаха в петък (6 март) в изказванията си по случая с протестиращите медицински експерти, които прекараха повече от денонощие в постройката на някогашния партиен дом в символ на митинг.

След изказванията на шефа на НСО ген. Красимир Станчев и на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов наподобява като че ли двете институции си трансферират топката за това кой и по какъв начин би трябвало да работи в сходна обстановка и могат ли да работят дружно. На процедура и двете ведомства настояват, че са изпълнили пълномощията си и не могат да създадат нищо повече.

Ситуацията демонстрира, че пет протестиращи медицински експерти могат да слагат в патова позиция две служби и да останат в постройката на Народното събрание в символ на митинг повече от денонощие. В петък към 19:30 часа сестрите към момента са вътре, а НСО ги пази.

Хронологията на събитията от вътрешната страна

Медицинските експерти влизат в постройката на някогашния Партиен дом в четвъртък за съвещанието на парламентарната здравна комисия. То завършва за минути, а след 15:30 ч. петима от тях отказали да си тръгнат. Отишли с очакване да се срещнат с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. Той обаче е в чужбина и среща нямало по какъв начин да има. Така стартира продължаващата самобитна протестна акция на медицинските експерти, които още са в постройката и отхвърлят да си тръгнат.

Охраната в постройката на някогашния Пертиен дом по закон се обезпечава от НСО, която е на послушание на президента. От националната работа споделят, че дежурен охранител, който е бил на промяна, уведомил управлението, че има жители, които отхвърлят да изоставен постройката. Около 18 ч. са пристигнали и други представители на службата, които разговаряли с дамите и пробвали да ги убедят да си тръгнат.

 Около 40 минути откакто Атанасова излезе на прозореца на втория етаж на постройката на Партийния дом, полицията постави батут под постройката.
© Юлия Лазарова

Около 40 минути откакто Атанасова излезе на прозореца на втория етаж на постройката на Партийния дом, полицията постави батут под постройката.

След многократни отводи от тяхна страна, в постройката дошъл и шефът на НСО ген. Красимир Станчев, който също се срещнал с медицинските експерти и ги предизвестил, че би трябвало да излязат най-късно до 22 ч. Дори и след този час обаче те отказали да си тръгнат, държали се нападателно и с съмнение към чиновниците им и заплашвали, че ще скочат от прозореца, настояват от НСО.

Около 10-12 чиновници на охранителната работа и трима психолози останали с протестиращите през цялата нощ и пробвали да ги убедят да изоставен постройката. Насилие, съгласно изказванията на НСО, изрично не е имало. В отговор на опитите им, сестрите продължавали да заплашват, че ще скочат и отказвали да беседват.

Имат пълномощия за наложително извеждане

" НСО има пълномощия наложително да изведе лица, които нерегламентирано се намират в постройката. Можем да ги задържим до идването на полицията и да ги предадем на органите на реда ", обясниха чиновници на НСО пред " Дневник ".

Това обаче не е направено с обяснението, че медицинските експерти са излъчвали всичко онлайн във фейсбук, а преценката на охранителите е била, че нямат учредения да се държат жестоко с тях и методът би трябвало да бъде с диалози, психолози и опити да бъдат уверени да изоставен срадата непринудено. Освен това, съгласно охранителите, сестрите са били прекомерно резервирани и непрестанно заплашвали, че в случай че някой ги приближи ще скочат.

НСО: Поискахме подпомагане, само че в Министерство на вътрешните работи имало директива за невмешателство

От службата за защита са поискали подпомагане от Министерство на вътрешните работи като са помолили и да изпратят по-подготвени психолози, които да беседват с дамите вътре, защото изпратените от НСО се занимавали главно с асортимент на фрагменти и не били задоволително квалифицирани да се оправят в сходна обстановка. Освен това те заключили, че двама от медицинските служащи имат устойчиви суицидни настройки и фактически могат да посегнат на живота си.

По какъв ред и по кое време тъкмо НСО е поискало подпомагане от Министерство на вътрешните работи не е публично изяснено, само че от службата настояват, че това е станало още в четвъртък вечерта. Смятат и че полицията не е реагирала задоволително бързо и съответно, а съгласно службата за защита обстановката би била по-спокойна, в случай че ведомството бе съдействало като изпрати психолози, кола за спешна помощ, батут и стълба по-рано.

 Началникът на Националната работа за защита ген. Красимир Станчев изясни, че е изискал подпомагане от Министерство на вътрешните работи за справяне със обстановката, само че ведомството не се е отзовало.
© Юлия Лазарова

Началникът на Националната работа за защита ген. Красимир Станчев изясни, че е изискал подпомагане от Министерство на вътрешните работи за справяне със обстановката, само че ведомството не се е отзовало.

Охранителите настояват и че през цялата нощ е имало медицински сестри, които са стоели на прозорците и са заплашвали да скочат. Според очевидци, през цялата нощ към постройката е имало служители на реда в патрулки, които обаче не са се намесили по никакъв метод. Едва в петък сутринта от Министерство на вътрешните работи са изпратили чиновници и особено платнище, което да предотврати удар при възможен опит за скок.

" Беше оставена единствено нашата работа да предприеме всички ограничения. Насилие не е имало, естествено, като се впуснете към някого да го хванете и той се дърпа, смята това за принуждение. Аз не мисля, че това е по този начин. ", разяснява в петък сутринта началникът ген. Красимир Станчев.

От НСО настояват, че полицията не е реагирала на молбата им, защото имало " директива за невмешателство ". В петък сутринта охранителите се тормозили, че напрежението ще ескалира, защото под прозорците на някогашния Партиен дом към този момент има палатков лагер, а протестиращи предизвикват изпод медицинските служащи вътре да продължат с дейностите си и ги поддържат.

В поцизия, публикувана до медиите, от НСО декларират, че са предотвратили по единствения вероятен метод " нелепа покруса ". Те иразяват и надълбоко страдание, че тези старания не са трансформирали настройката на протестиращите и изрично отхвърлят изказвания за проявено принуждение по отношение на тях.

От службата разпространиха и видео на най-критичния миг с излизането на перваза, снимано от вътре.

Министерство на вътрешните работи: Не сме подценили обстановката, нямаме право да влизаме в постройката

" Народното събрание е постройка с необикновен режим, тя е стратегически обект и е отвън нашата пълномощия. Сградата се охранява от НСО. Ние нямаме право да сме вътре. Има избран ред и избрани условия при които въоръжен служител на реда може да влезе в постройката ". Така основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов отговори на изказванията на шефа на НСО, че не са съдействали и са ги оставили сами да се оправят със обстановката.

Иванов сподели, че волно или несъзнателно, Министерство на вътрешните работи е било забъркано в обстановката с Народното събрание и изясни, че е имал информация за пристъствието на протестиращите вътре дами след 18 ч. в четвъртък.

 Главният секретар на Министерство на вътрешните работи изясни, че полицията няма право да влиза в постройката на Народното събрание, а в тази ситуация няма заложническа рецесия или терористичен акт, с цел да е потребност намесата на ведомството.
© Анелия Николова

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи изясни, че полицията няма право да влиза в постройката на Народното събрание, а в тази ситуация няма заложническа рецесия или терористичен акт, с цел да е потребност намесата на ведомството.

" След като проучихме каква е обстановката с сътрудниците преценихме, че няма терористичен акт, няма заложническа рецесия, няма похищение и няма насила. Категорично нямаше данни за опасност за живота и здравето на който и да е чиновник на Народното събрание или на някоя от сестрите, които са вътре ", акцентира основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

По думите му, все пак, полицията е осигурила непрекъснато наблюдаване на постройката както денем, по този начин и през нощта. " Сутринта, когато обстановката ескалира и имаше заплаха някой да падне от прозореца или да скочи, беше изпратен екип на пожарната и особено платнище, с цел да не се стигне до съществени пострадвания ", описа Иванов пред публицисти.

На въпрос за какво не са дали отговор на молбата на НСО и не са изпратили по-подготвени за сходни обстановки психолози, Иванов изясни, че в множеството случаи Министерство на вътрешните работи употребява съдействието на психолози, които изправя против хора, направили тежки престъпни закононарушения.

" Никога, когато изпозламе сътрудниците, които ни оказват помощ, не сме очаквали те да свършат нашата работа. От тях желаеме да ни оказват помощ, в случай че могат да плануват държанието на лицата, с цел да можем да подготвим нашата тактичност за деяние ", изясни Иванов за психолозите, с които работи Министерство на вътрешните работи.

Той не пожела да даде оценка на дейностите на НСО с обяснението, че двете служби са работили дружно и ще не престават да работят дружно. " Шефът на НСО има лично мнение и не мога и не желая да разясня неговите изказвания ", съобщи Иванов.

Той акцентира, че Министерство на вътрешните работи непрестанно следи обстановката от първия миг и това продължава и в петък като добави, че никога Министерство на вътрешните работи не е подценило обстановката. Освен това, по думите му, пред постройката има и нерегламентиран митинг с палатки, а полицията е длъжна да обезпечи публичния ред и там.

Премиерът Бойко Борисов похвали дейностите на НСО, а президентът Румен Радев разяснява от Албания, че митингът е проблем на системата за опазване на здравето, а не на службата за защита.

Ситуацията се случва в миг, в който НСО е под мощен медиен интерес, поради законовите оферти за промени в службата по концепция на Движение за права и свободи и поради пътните произшествия с нейни коли. Заради обстоятелството, че е на послушание на президента - службата е част и от институционалния конфликт сред него и ръководещите.

Протестът на медиците в постройката на властта и по какъв начин се стигна дотук - резюме тук
За политическите реакции в Народното събрание четете тук.
Коментара на президента четете тук.
Какво се се случи в постройката на Партийния дом четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР