Полицаят, който при преследване на заподозрени за грабеж стреля и

...
Полицаят, който при преследване на заподозрени за грабеж стреля и
Коментари Харесай

Синдикалист: Полицаят, застрелял крадец в София, е действал в рамките на закона

„ Полицаят, който при гонене на обвинени за обир стреля и умъртви единият от тримата преследвани млади мъже е работил в границите на закона “. Това сподели пред Българска национална телевизия Илия Кузманов от Синдикалната федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

По думите му, доказателствата сочат, че служителят на реда е употребявал служебното си оръжие. Досъдебно произвеждане би трябвало да потвърди дали в тази ситуация става дума за неизбежна защита, превишаване на рамките на неизбежна защита, професионална несъобразителност или възможен предумисъл на ликвидиране.

„ В този случай - официално или не, законът е спазен. Ако имаме вяра в това, което приказваме, т.е. че желаеме да снижим равнищата на битовата и стандартната престъпност, работата в рамките и на границата на закона, не би трябвало да се разяснява. В края на краищата съществуването на оръжие в атрибутите, които употребява служителя на реда, не е декорация - не е декорация нито в Европа, нито в Съединени американски щати. В целия свят не ми е известно полиция, която да не употребява оръжие “, сподели Кузманов.

18 септември 2023, 10:13

Обир в столичен бизнес център, има погубен (ОБНОВЕНА)

Според него, в този случай не се избърза с обвинявания към въпросния служител на реда от страна на политическото и професионалното управление на Министерство на вътрешните работи - нещо, което е „ принцип да се анатемоса сътрудника още преди да е явен случая “.

„ В този смисъл се дава късмет на правото. В Министерство на вътрешните работи има една доста мощна авторепресия, която е ориентирана към сътрудниците. При нас правилото е отговорен до доказване на противното. То освен във връзка с работата ни с лица, направили закононарушения, а в самата система този принцип съществува. Извършват се и дисциплинарни инспекции при всевъзможен тип нарушавания и на всички места водещото е, че сътрудника е отговорен още преди да стартира инспекцията “, разясни Илия Кузманов. 

Той счита, че правилото в правото - почтен до доказване на противното, би трябвало да важи за всички, в това число и за чиновниците на реда. По думите му обаче, няма почит към чиновниците на реда, няма почит и към страната.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР