Полицаи запечатват редакция на вестник. Собственикът определя това като атака

...
Полицаи запечатват редакция на вестник. Собственикът определя това като атака
Коментари Харесай

Имотите, наемите, свободата. За какво става дума в историята с Труд

Полицаи запечатват редакция на вестник. Собственикът дефинира това като офанзива против свободното слово, а някогашните ръководещи провеждат митинг. Зад всичко това стоят близо четвърт милион лв..

Спор сред притежател и наемател във връзка неплатен наем или посягане против свободата на словото? Това са двете тълкования на спора сред Министерството на културата и управлението на вестник “Труд ”.

В понеделник редакцията на изданието беше запечатана от полиция след заповед на регионалния шеф на София. От вестника се чака да освободи пространствата.

Като мотив за това управляващите сочат нарушавания на контракта за наем с Министерството на културата от страна на издателя на “Труд ”. Едното се състои в това, че компанията наемател не е платила консумативи и неустойки за неплатени в период наеми за общо над 235 хиляди лв. . А другото е обвързвано с обстоятелството, че министерството е сключило контракт с една компания, а офисите в действителност се употребяват от друга.

От управлението на изданието отхвърлят да са направили нередности, упрекват институциите в “лъжи ” и дефинират желанието на Министерството на културата редакцията да напусне офисите като “репресия ” .

В поддръжка на “Труд ” застанаха редица представители на докоро управлявалата партия ГЕРБ , които организираха флашмоб в символ на митинг против решението вестникът да бъде изпъден от държавния парцел.

Какви са обстоятелствата към разногласието и какво настояват участниците в него? Отговорът е в идващите редове.
Защо имаше полиция в редакцията на “Труд ”?
В понеделник сутринта пред входа на редакцията на “Труд ” имаше

Областната администрация на София разгласява, че в понеделник е планувано наложително изземване на парцела, който е обществена държавна благосъстоятелност. Според институцията това става по заповед на регионалния шеф Митко Михайлов след искане на Министерството на културата, което ръководи парцела и го е отдало чартърен.

Институциите показват, че причина за изгонването на редакцията на “Труд ” от парцела са нарушавания на контракта за наем.
Какви са проблемите с наема на “Труд ”?
Едното нарушаване съгласно на културата е, че компанията наемател дължи над 235 хиляди лв.. В тази сума се включват над 133 хиляди лв. за консумативи от 2015 до 2018, още 7000 лева консумативи за септември и октомври тази година, както и неустойки за неплатени в период наеми на стойност над 95 хиляди лв..

Главният редактор и съучастник във компанията издател на “Труд ” Петьо Блъсков твърди, че изданието няма неплатени и просрочени наеми. Що се отнася до сметките за консумативи, той показва, че Министерството не си е търсило парите и по тази причина компанията не ги е платила.

“Относно сумата за консумативите Министерството на културата не си ги търси тези пари. Ако желае, да си ги потърси ”, сподели Блъсков пред Свободна Европа и добави, че за тези суми не са издавани фактури.

“Нито са издали, нито са потвърдили тези вземания. ”

Според годишния финансов доклад на компанията издател на “Труд ”, това не е единственият ѝ дълг. В доклада за 2020 година е записан пасив от над 800 хиляди лв. към личния състав, 945 хиляди лева за осигурителни заплащания и близо 2,5 млн. данъчни отговорности.
Преотдаден ли е офисът?
Другото нарушаване на контракта съгласно Министерството на културата е, че компанията, с която то има контракт - “Южен Кръст 2001 ” , е преотдала пространствата за прилагане на друга компания - “Труд Медиа ” , която издава в. “Труд ”. Министърът на културата Велислав Минеков сподели в предаването “Денят с Веселин Дремджиев ”, че това е “много тежко нарушаване на контракта ”.
 Представители на Министерството на културата и полиция се пробват да запечатат пространствата в редакцията на
Петьо Блъсков твърди, че офисите не са преотдадени.

“В сходен контракт това е рутинна уговорка, в която се не разрешава преотдаването ”, сподели той.

“Но в нашия случай преотдаване няма - нито де факто, нито де юре. Издателят “Труд Медиа ” и наемателят “Южен кръст 2001 ” са компании благосъстоятелност на сина ми, на един и същи човек. Редакцията на в. “Труд ” просто работи в тези пространства. ”
Как “Труд ” се озова на този адрес?
Според Министерството на културата този парцел е предан на “Южен кръст 2001 ” през 2015 година

Това става година откакто Петьо Блъсков авансово съглашение за пазаруването на “Труд ” и малко преди договорката да бъде подписана в края на 2015 година Блъсков е за пазаруването на всекидневника от Първа капиталова банка (ПИБ).

Оттогава насам “Труд ” постоянно заема позиции в поддръжка на до неотдавна управлявалата партия ГЕРБ, депутата от Движение за права и свободи и предприемач Делян Пеевски, основния прокурор Иван Гешев. През тези години изданието нападна сериозни към властта политици, цивилен деятели и публицисти. През последните месеци изданието подлагаше на критика представители на служебното държавно управление.

През август, когато разногласието за първи път стана обществен, и Блъсков, и Велислав Минеков споделиха, че договорът от 2015 година е подписан след конкурс.

Свободна Европа изиска повече информация от Министерството на културата за провеждането на този конкурс, само че до публикуването на текста отговор не беше получен.
Защо чак в този момент чуваме за това?
Всъщност, не чуваме чак в този момент за този спор. Служебният министър на културата Велислав Минеков повдигна тематиката още през лятото.

Твърденията на институциите през днешния ден също водят до извода, че казусът с наетите от редакцията на “Труд ” пространства не е от в този момент. Неплатените консумативи са за интервал сред 2015 и 2018 година В този интервал на поста министър на културата са били Вежди Рашидов и Боил Банов от ГЕРБ.

Въпросът за заплащане на отговорностите не е повдиган обществено, само че съгласно сегашния длъжностен министър на културата Велислав Минеков, парите са желани няколко пъти, а най-после Банов е отказал да ги изиска.

“Дължимите суми от наемателя на пространствата, където се обитава в. “Труд ”, са били желани още по времето на Вежди Рашидов, по-късно от служебния министър Рашко Младенов, по-късно финансовият отдел във финансова дирекция е предложил на министър Боил Банов да подпише, с цел да си изиска загубите, само че той е отказал ”, сподели Минеков пред във вторник.
Имат ли съображение институциите да изгонят “Труд ”?
Министерството на културата заяви, че е изпратило едномесечно предупреждение за преустановяване на контракта за наем на редакцията на “Труд ” още на 12 юли тази година. Това е преди пет месеца.

Малко по-късно за пръв път за случая се заприказва в медиите.

След това министерството няколко пъти е желало пространствата да бъдат освободени.

Четири месеца след предизвестието, на 12 ноември, регионалният шеф на София издава заповед за освобождение на парцела. Седмица по-късно “Южен кръст 2001 ” подава тъжба против заповедта пред Административен съд - София-град, с която желае прекъсване на осъществяването ѝ.

Съдът два пъти отхвърля това искане - на 22 ноември (това определение е обжалвано пред Върховния административен съд и по жалбата още няма решение) и на 30 ноември.

Министерството на културата и Областната администрация се базират на тези избрания на съда в разногласието си с издателя на “Труд ”. Законът за държавната благосъстоятелност споделя, че обжалването на заповед за освобождение не стопира нейното осъществяване.
Какви са политическите реакции?
“Труд ” получи поддръжка от някогашните ръководещи от пред постройката на Министерството на културата в символ на митинг против решението на страната да изгони всекидневника от собствен парцел в София.

На акцията участваха депутатите Тома Биков, Маноил Манев, Любен Дилов-син, Асен Балтов, Александър Ненков, някогашният здравен министър Костадин Ангелов и някогашната енергийна министърка Теменужка Петкова. Те отрупаха стълбите пред Министерството на културата с вестника, който излезе във вторник със заглавие на първа страница: “Убиват “Труд ”.
 Тома Биков (дясно) и Любен Дилов-син по време на акцията в поддръжка на
Представителите на ГЕРБ повдигнаха въпроса и на консултацията при президента за сформиране на държавно управление в понеделник, а в сряда по искане на депутати от ГЕРБ в Народното събрание ще бъде изслушан Велислав Минеков.
Има ли нарушаване на свободата на словото?
Според основния редактор на “Труд ” дейностите на Министерството на културата са “репресия ” против медията.

“Всичко друго е официално, всичко друго е прикритие зад някакви сякаш финансови недоразумения, с цел да може да се удари вестника ”, сподели Петьо Блъсков.

Министърът на културата споделя, че става дума за връзки сред хазяин и наемател.

“Тук не става дума за слово. Тук става дума с изключение на всичко и за едни дребни 235 794 лв. и 5 стотинки ”, сподели Велислав Минеков.

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) разгласява във вторник, в която уточни, че “свободата на словото не допуска привилегии за избрани медии, които да се употребяват с преференциално отнасяне, от достъп до конференции, изявленията, до прилагане на държавни парцели против алегоричен наем, реклами, фондове ”.

“Близки до властта медии са получавали сходно привилегировано отношение, а когато то бъде прекъснато, нормално се прави опит това да се показа като принуда и да се показа като опасност за свободата на словото ”, написа журналистическата организация.

“Прекратяването на тези условия не може да се преглежда като опасност за свободата на словото, а в противен случай, това е изискване за заслужено отнасяне на медийния бранш. Както другите медии си заплащат наемите и консумативите, това би трябвало да важи за всички. ”
 Редакцията на вестник
В основната редакторка и издателка на “Медиапул ” Стояна Георгиева също изрази позицията, че в тази ситуация не става дума за офанзива против свободата на словото.

“За каква принуда става дума в случай, че тук никой няма никакви искания към тази медия? Нито желае да я спре, нито желае да упражнява въздействие върху публицистичната ѝ политика ”, сподели тяя.

“Просто става въпрос за това, че тази медия е настанена в една държавна постройка. Министерството на културата желае да употребява тази постройка. То е в цялостното си право. ”

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР